Rugăciune către Sfântul Grigorie Taumaturgul, făcătorul de minuni. Cuvintele pe care să le rostești astăzi
Publicat pe 17.11.2023 la 10:22 Actualizat pe 17.11.2023 la 10:22
Astăzi, pe data de 17 noiembrie, este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox și pentru credincioși. Ei bine, pentru această zi există o rugăciune puternică către Sfântul Grigorie Taumaturgul, făcătorul de minuni. Iată care sunt cuvintele pe care trebuie să le rostești în această zi!
- Rugăciune către Sfântul Grigorie Taumaturgul
- Ce cuvinte să rostești astăzi
Este important ca în această zi să fie rostită o rugăciune către Sfântul Grigorie Taumaturgul, făcătorul de minuni. Există câteva cuvinte pe care trebuie să le citești în această zi importantă pentru creștinii ortodocși.
Rugăciune către Sfântul Grigorie Taumaturgul, făcătorul de minuni
Rugăciunea către Sfântul Grigorie Taumaturgul este vindecătoare și are un efect puternic pentru persoana care are gânduri negre. De asemenea, această rugăciune îi va ajuta pe cei care se confruntă cu probleme grave de sănătate, căci se spune că acest sfânt este făcător de minuni.
„Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-o singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.
Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.
Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii. Amin!”.
Cine a fost Sfântul Grigorie Taumaturgul
Grigorie Taumaturgul, originar dintr-o familie păgână din Nicsar, în zona Turciei de azi, s-a născut în timpul domniei împăratului Aurelian (270-275). În perioada studiilor sale în orașul natal, Grigorie Taumaturgul s-a dedicat retoricii, latinei și dreptului, devenind discipolul lui Origen. Ulterior, în urma convertirii sale la creștinism, și-a schimbat numele din Teodor în Grigorie în timpul ceremoniei de botez.
Mai târziu, Grigorie Taumaturgul a fost consacrat episcop al Neocezareei Pontului, un scaun recent creat de către Phaedimus, episcopul de Amasea. El s-a opus cu fermitate ereziilor din acea perioadă și a luat parte la sinodul de la Antiohia din 265, unde s-a pronunțat împotriva lui Pavel de Samosata.
Datorită vieții sale sfințite, Sfântul Grigorie a fost înzestrat cu darul făcător de minuni, fapt ce i-a adus și epitetul de Taumaturgul. În secolul al IV-lea, Părinții Capadocieni l-au recunoscut ca pe fondatorul Bisericii creștine din Capadocia. După consacrarea sa ca episcop, sfântul făcător de minuni a reușit să convertească la creștinism întreaga comunitate din Neocezareea. Notabil este faptul că, înainte de preluarea sa a funcției episcopale, numărul creștinilor din acea zonă se limita la doar 17 persoane.
Sfântului Grigorie i se atribuie diverse opere literare, printre acestea enumerându-se: "Cuvânt de mulțumire către Origen sau Panegiric", "Simbolul de credință", "Despre nepătimirea și patimirea lui Dumnezeu adresată lui Teopomp" și "Epistola canonică".