S-a aflat care este cauza obezității! La ce concluzie au ajuns cercetătorii
Publicat pe 25.10.2023 la 23:48 Actualizat pe 25.10.2023 la 23:48
Cercetătorii au identificat acum un factor esențial care stă la baza „epidemiei” de obezitate. Teoria propusă de o echipă de oameni de știință americani aduce în prim-plan fructoza, substanța care poate reprezenta motorul central al acestei crize de sănătate.
- Care este cauza obezității
- Ce a spus un medic
Într-un moment de cotitură în studiul obezității, cercetătorii americani au identificat o potențială cheie a epidemiei care afectează milioane de oameni din întreaga lume: fructoza. Echipa condusă de dr. Richard Johnson de la Universitatea Colorado a propus o teorie unificatoare care adună diverse idei referitoare la alimentație și obezitate, reunind sub același concept idei aparent contradictorii.
Care este cauza obezității
Fructoza, găsită în zahărul obișnuit și în siropul de porumb, este punctul central al acestei teorii. Cercetătorii susțin că atunci când organismul metabolizează fructoza, energia activă, cunoscută sub denumirea de ATP (adenozin trifosfat), scade. Acest fenomen declanșează senzația de foame și creșterea consumului de alimente. Conceptul, denumit de cercetători "ipoteza supraviețuirii fructozei", reunește teorii anterioare despre rolul alimentației în obezitate.
Această teorie unificatoare reconciliază două abordări aparent contradictorii: teoria echilibrului energetic, care pune accent pe aportul excesiv de alimente, în special de grăsimi, ca principal factor în obezitate, și modelul carbohidraților-insulină, care subliniază influența carbohidraților asupra creșterii în greutate.
Noul studiu, publicat în prestigioasa revistă Obesity, arată că fructoza, un zahăr omniprezent, este elementul crucial care reorientează modul în care organismul gestionează energia activă, canalizând-o către stocarea grăsimilor.
Ce spune un medic despre această teorie
Cercetătorii afirmă că fructoza este elementul care declanșează tranziția metabolismului către un mod de putere scăzută, determinând astfel pierderea controlului asupra apetitului, în timp ce alimentele grase devin principalul factor în creșterea în greutate.
Pentru a exemplifica această teorie, cercetătorii au indicat comportamentul animalelor în perioada hibernării. Atunci când organismul resimte foamea și nu dispune de suficientă energie activă, intră în modul de supraviețuire, asemănător animalelor care se pregătesc pentru iarnă prin căutarea hranei.
Citește și: Planta care te scapă de obezitate. Descoperirea făcută de specialiști