Se spală sau nu rufe în Sâmbăta lui Lazăr? Ce arată vechile superstiții din popor

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 03.04.2025 la 20:34
Actualizat pe 03.04.2025 la 20:34
Sâmbăta lui Lazăr este prăznuită în fiecare an cu o zi înainte de Duminica Floriilor. Este sărbătoarea care face legătura dintre Postului Paștelui și intrarea în Săptămâna Patimilor. Este o zi cu dezlegare la unt și vin.
- Obiceiuri și superstiții pentru Sâmbăta lui Lazăr sau Pomenirea celor adormiți
- Sâmbăta lui Lazăr, prăznuită pe 12 aprilie 2025 în calendarul creștin ortodox
Sâmbăta lui Lazăr mai este cunoscută și sub numele de Moșii de Florii. Pică în fiecare ani cu o zi înainte de Duminica Floriilor și este ziua care amintește de învierea lui Lazăr. Se spune că era prietenul lui Iisus Hristos, care era mort de patru zile, dar în sâmbăta dinaintea Floriilor a înviat. Este zi cu dezlegare la unt și vin și se face și pomenirea morților.
Se spală rufe în Sâmbăta lui Lazăr?
Sâmbăta lui Lazăr este o zi marcată de superstiții. Se spune că este bine să dai de pomană, să faci pace cu cei cu care ești certat și nici nu este bine să se facă treburi în casă.
Preoții recomandă ca în această zi să nu se spele rufe și nici să se facă curățenie în casă. În această zi nici nu se coace.
Obiceiuri și superstiții pentru Sâmbăta lui Lazăr sau Pomenirea celor adormiți
În unele zone, în special din sudul țării, se ține cont încă de „Cântecele de Paști”, obicei despre care se spune că atrage prosperitatea. De altfel, în alte zone, în special la sate, copiii merg din casă în casă pentru a-și colinda vecinicii cu crenguțe de salcie sfințite înainte la biserică.
Se spune că atrage ghinion dacă cei mici nu sunt primiți în casă. De altfel, se mai spune că în această zi nu este bine să se pună în pământ legume și nici să se planteze pomi fructiferi.
Sâmbăta lui Lazăr, prăznuită pe 12 aprilie 2025 în calendarul creștin ortodox
Învierea lui Lazăr este considerată una dintre minunile lui Iisus Hristos, despre care se vorbește în Evanghelia după Ioan.
Se spune că Lazăr era din Betania, iar la câteva zile înainte de Paște a murit din cauza unei boli. A fost îngropat, dar la patru zile, Iisus Hristos a poruncit să fie ridicată piatra de la mormântul lui, atunci când Lazăr a înviat.
Citește și: Care sunt cele mai importante sărbători ale lunii aprilie. Ce reprezintă și cum sunt celebrate