Secretele preparării unei cafele reușite
Publicat pe 02.04.2019 la 19:50 Actualizat pe 02.04.2019 la 19:53
Fie că este preparată la filtru, la ibric sau la espressor, o cafea bună poate fi obținută doar cu ajutorul unor boabe de calitate superioară, proaspăt măcinate și cu un anumit grad de prăjire. Cele mai cunoscute tipuri de cafea care se găsesc în țara noastră sunt Arabica (cea mai răspândită) și Robusta, care reprezintă ⅓ din producția mondială de cafea.
Fie că este preparată la filtru, la ibric sau la espressor, o cafea bună poate fi obținută doar cu ajutorul unor boabe de calitate superioară, proaspăt măcinate și cu un anumit grad de prăjire. Cele mai cunoscute tipuri de cafea care se găsesc în țara noastră sunt Arabica (cea mai răspândită) și Robusta, care reprezintă ⅓ din producția mondială de cafea.
Indiferent dacă preferi cafea Arabica, Robusta sau alt sortiment, descoperă în continuare câteva dintre secretele preparării unui lichid energizant reușit.
Cum să faci cea mai bună cafea la espressor
Preîncălzește espressorul și pune apă fierbinte în ceașca de cafea pentru ca aceasta să se mențină la o temperatură ridicată. Pregătește portafiltrul curățându-i bine sita. Acesta nu trebuie să aibă resturi de cafea, întrucât este important să fie curat și uscat în momentul folosirii.
Pasul următor constă în măcinarea cafelei și adăugarea acesteia în portafiltru, cu scopul de a prepara corect cafeaua espresso. Pentru a obține un espresso dublu, de 60 de ml, ai nevoie de 14 grame de cafea. Distribuie uniform cafeaua în portafiltru și apasă cu tamperul pentru a-l poziționa perpendicular. Netezește suprafața cafelei după ce ridici tamperul.
În următoarea etapă este nevoie să pornești espressorul și să lași apa să curgă câteva secunde. Acest lucru te va ajuta să elimini apa încălzită din aparat și resturile de cafea de pe sită. Cafeaua preparată astfel își va păstra gustul nealterat și aroma intensă.
După ce ai urmat pașii de mai sus, nu îți rămâne decât să pui portafiltrul în espressor și ceașca la locul potrivit, iar în cel mult 30 de secunde avei obține un espresso delicios.
Cum să obții cea mai bună cafea la filtru
Pentru a-și păstra aroma, cafeaua la filtru trebuie să fie măcinată chiar înainte de preparare. Gradul de măcinare a cafelei la filtru trebuie să fie setat astfel încât să rezulte un produs grunjos, cu o textură asemănătoare cu cea a mălaiului.
Iată cum poți să prepari corect cafeaua la filtru:
Fixează filtrul în suport și umple rezervorul cu apă, apoi pornește cafetiera. Acest proces te va ajuta să încălzești suportul de filtru, ceea ce va contribui la obținerea unui mediu de extracție cald, care te va ajuta să creezi o cafea cu o aromă mai intensă.
În plus, filtrul de hârtie se clătește în acest fel, iar tu eviți să dai un gust nenatural cafelei .
În privința cantității, 60 de grame de cafea la 1 litru de apă sunt de ajuns, fiind vorba despre o proporție recomandată de asociațiile de cafea de specialitate din Europa și SUA.
După ce ai urmat ritualul descris anterior, nu îți mai rămâne decât să pornești aparatul și cafeaua va fi gata în câteva minute. Ideal este să o prepari chiar înainte de a o consuma pentru a beneficia de cel mai bun gust.
Secretele obținerii unei cafele reușite la ibric
Pentru a obține cea mai bună cafea la ibric, este recomandat să macini boabele chiar înainte de prepararea cafelei. Astfel, intensitatea și prospețimea aromei cafelei se va păstra.
Apoi trebuie să adaugi în ibric cantitatea de apă din care dorești să obții cafea (pentru fiecare ceașcă adaugă o linguriță de cafea și una de zahăr).
Secretul este să fierbi cafeaua 3-4 minute la foc mediu pentru a te asigura că aceasta își păstrează cel mai bun gust.
Atunci când caimacul cafelei devine vizibil, toarnă-l în ceașca de cafea și, ulterior, adaugă cafeaua. Pentru a obține un plus de aromă, adaugă un praf de scorțișoară sau o picătură de esență de vanilie și consumă cafeaua fierbinte, însoțită de un pahar cu apă.
Așadar, secretele preparării unei cafele reușite, indiferent dacă folosiți filtre, espressoare sau ibrice constau în utilizarea cafelei măcinate de calitate superioară, în curățarea cu grijă a aparatelor utilizate și în consumul imediat al lichidului energizant obținut.