Semnificația anafurii de Paște. De ce o împarte preotul credincioșilor
Publicat pe 15.04.2023 la 10:26 Actualizat pe 15.04.2023 la 10:26
Anafura este pâinea sfințită de preot, care este dată credincioșilor ortodocși la slujbă sau în noaptea de Înviere. Aceștia trebuie să fie nemâncați atunci când consumă anafură, potrivit tradiției vechi. Iată ce semnificație are anafura de Paște, dar și de ce o împarte preotul credincioșilor!
- Ce semnifică anafura de Paște
- Motivul pentru care preotul o împarte credincioșilor
Credincioșii ortodocși știu că pentru a lua anafură la finalul slujbei sau la Înviere nu trebuie să mănânce nimic în ziua respectivă, însă nu mulți știu de ce. La slujbă, preotul împarte anafură credincioșilor ortodocși care vin la biserică. Ce semnificație are anafura de Paște.
Ce semnifică anafura de Paște
Anafura este pâinea sfântă și sfințită de preot, care se folosește în Bisericile Ortodoxe la slujba de Paște, dar și la celelalte slujbe. Aceasta este considerată reprezentarea trupului Mântuitorului Iisus Hristos. Anafura este legată de Sfânta Împărtășanie, când credincioții ortodocși primesc sângele și trupul lui Iisus Hristos prin luarea vinului cu pâine sfințită.
Anafura este un simbol al comuniunii dintre oameni și Dumnezeu, iar consumarea acesteia este o uniune spirituală cu Mântuitorul Iisus Hristos. De altfel, la slujba de Înviere a Mântuitorului, preotul împarte credincioșilor anafură și le spune „Hristos a înviat!”, iar ei răspund „Adevărat a înviat!”.
De ce o împarte preotul credincioșilor
La slujba de Înviere, preotul împarte anafură credincioșilor, iar aceștia o consumă imediat pentru că astfel primesc comuniunea cu Mântuitorul Iisus Hristos și cu alți membrii ai Bisericii Ortodoxe.
La Sfânta Liturghie, înainte de Înviere, preotul ia vin și pâine și prin rugăciune și binecuvântarea Duhului Sfânt, acesta le transformă în sângele și trupul lui Iisus Hristos. Pentru creștini, mâncare anafurii cu vin este o rugăciune de comunitate spirituală cu Mântuitorul și cu membrii Bisericii.
Tradiția veche spune că ortodocșii nu au voie să consume vin și anafură dacă au mâncat sau băut ceva înainte, iar înainte de a merge la Înviere trebuia să țină post.
Citește și: Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce rugăciune să spui ca să-ți meargă bine