Terci de ovăz la micul dejun. Beneficii, rețete și sfaturi
Publicat pe 12.05.2022 la 12:11 Actualizat pe 12.05.2022 la 12:11
Tu consumi terci de ovăz la micul dejun? Dacă nu faci acest lucru, ar fi indicat să înecpi, deoarece terciul de ovăz dimineața aduce mai multe beneficii pentru organismul uman. Iată ce rețete și sfaturi am pregătit pentru voi!
- Mănâncă terci de ovăz la micul dejun
- Ce beneficii are acesta consumat dimineața
Ce beneficii are terciul de ovăz consumat dimineața
Terciul de ovăz consumat dimineața este o sursă excelentă de carbohidraţi complecşi, deoarece conţine fibre, conține vitamina E și vitamina B. De asemenea, acest preparat conține o sursă de minerale: magneziu, calciu, potasiu, zinc, cupru, fier, seleniu și este bogat în proteine.
Terciul de ovăz mai conține beta-glucan, o substanţă care reduce absorbţia carbohidraţilor în sânge, previne depunerea grăsimilor și reglează digestia. Ovăzul este desemnat ca fiind un adevărat inamic al colesterolului, dar poți consuma, de asemenea, și alte cereale integrale, cum ar fi orzul, orezul brun, porumbul sau grâul integral.
Câte calorii are terciul de ovăz
Vrei să știi câte calorii conține terciul de ovăz? Ei bine, o cană din acest preparat are 150 de calorii, două grame de grăsimi, cinci grame de proteine, 25 de grame de carbohidrați, sub un gram de zahăr și patru grame de fibre. Aceste calorii sunt valabile doar pentru terciul de ovăz simplu, fără nuci, fructe uscate, semințe sau orice altceva.
Rețete cu terci de ovăz pentru micul dejun
Terci de ovăz cu fructe
Pentru a pregăti un terci delicios cu fructe ai nevoie de lapte, fulgi de ovăz, un baton de scorțișoară, esență de vanilie, zahăr și fructe (orice fructe dorești, de exemplu căpșune, zmeură, banane, afine, stafide, nuci sau migdale tocate).
Se încălzește laptele și se adaugă fulgii de ovăz, apoi, când începe să fiarbă, adăugați esența de vanilie și batonul de scorțișoară. Amestecați toate ingredientele cu atenție, dar aveți grijă să fie omogenizate și să nu se prindă de oală. După ce a fiert timp de 8 sau 10 minute, adăugați zahărul și amestecați. Lăsați terciul de ovăz la răcit și adaugă praful de scorțișoară, fructele și nucile, după dorință.
Terci de ovăz cu unt de arahide
Pentru terciul de ovăz cu unt de arahide ai nevoie de 50 grame de fulgi de ovăz, 250 ml de băutură din soia cu aromă de ciocolată, 2 linguri de unt de arahide și ciocolată mărunțită. Tot ce trebuie să faci este să gătești terciul de ovăz normal, iar la sfârșit să adaugi untul de arahide și să amesteci, iar pe final să pui ciocolata mărunțită.
Terci de ovăz cu mere și scorțișoară
Terciul de ovăz cu mere și scorțișoară are nevoie de următoarele ingrediente: 2 linguri de stafide sau 4 curmale mărunțite, 1 linguriță de scorțișoară, 1 lingură de unt de arahide/migdale, 1/3 cană de fulgi de ovăz, 1/3 cană de apă fierbinte, un praf de sare, 1/2 măr ras.
Puneți fulgii de ovăz într-o oală și lasă-i la înmuiat în apă fierbinte pentru aproximativ 10 minute. Se adaugă merele, curmalele, scorțișoara, untul de arahide și lasă la fiert până când compoziția are o consistență cremoasă. Se servește cu topping de orice fel, nuci, semințe sau orice vă place.
Terci de ovăz la cuptor
Terciul de ovăz la cuptor se prepară combinând ovăz integral, condimente, fructe și, eventual, nuci. Spre final se adaugă lichid și ou pentru obținerea unei cruste crocante și aurii. Se servește imediat după ce l-ai scos de la cuptor.
Cum mai poți consuma terciul de ovăz la micul dejun și nu numai
Terciul de ovăz se mai poate consuma sub formă de parfait, cu o jumătate de cană de terci, un strat gros de iaurt grecesc și fructe de pădure. Se presară două linguri de nuci tocate și se stropește cu puțină miere.
Citește și: Ce se întâmplă dacă bei ceai de pătrunjel. Trebuie neapărat să-l consumi dacă vrei să slăbeşti