Totul despre leurdă - ce este, cum arată, unde crește, cum se mănâncă
Publicat pe 25.03.2022 la 18:52 Actualizat pe 25.03.2022 la 18:59
Leurda este o plantă de primăvară delicioasă, cu multiple beneficii pentru organism. Considerată o minune a naturii, leurda poate fi folosită în numeroase rețete culinare sănătoase.
- Totul despre leurdă - ce este, cum arată, unde crește, cum se mănâncă
- Leurda este o plantă de primăvară delicioasă
Ce este leurda și când apare
Leurda, cunoscută și sub numele de „usturoiul ursului” este o plantă adesea folosită în alimentație, care are un gust similar cu cel al usturoiului.
Această plantă, denumită ştiinţific Allium Ursinum şi supranumită ca si elixirul tinereţii este considerată unul dintre remediile cele mai bune pentru rinichi. Planta-minune este un detoxifiant natural, ajută la îmbunătăţirea memoriei, este bună pentru inimă, tuse, răni, guturai, eczeme şi ajută la recuperarea după accidente vasculare. Elixirul aflat la îndemâna oricui creşte în păduri, la umbra copacilor.
Leurda este o plantă de primăvară și poate fi găsită în lunile aprilie- iunie. Este răspândită în cea mai mare parte a Europei și crește în pădurile cu soluri umede, preferând condiții ușor acide. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede ale leurdei, tinere, în lunile martie-aprilie.
Cum arată leurda. O recunoști după...
Leurda este o plantă de talie mică spre medie, cu frunze cărnoase, de un verde puternic. Ca înălțime, leurda poate atinge 30-50 cm. Leurda are nişte flori mici şi albe.
Plantele de leurdă pot fi confundate cu altele ce au aspect asemănător și care pot fi otrăvitoare, de aceea este bine să cunoaștem foarte bine această plantă înainte de a o consuma. Modul în care poate fi recunoscută și diferențiată de alte plante toxice este dat exact de asemănarea cu usturoiul. Frecarea frunzelor de leurdă între degete și verificarea mirosului de usturoi poate fi de ajutor. În plus, frunzele de leurdă au tulpină individuală, de culoare verde, iar alte plante asemănătoare provin dintr-o tulpină comună de culori roșiatice-maronii.
Leurda crește în...
Leurda creşte numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nici o altă regiune. De asemenea, nu a putut fi cultivată, fiind o specie eminamente sălbatică, prezentă în pădurile de stejar, fag sau frasin.
Ce gust are leurda
Leurda are un gust foarte asemănător usturoiului, dar cu o prospețime aparte. Este o planta al carei miros seamana foarte mult cu cel al usturoiului si care are multiple beneficii pentru organism.
Cum se poate consuma leurda
Frunzele de leurdă sunt comestibile, fiind folosite în preparearea salatelor, ca plante medicinale, fierte ca legume, în supă sau ca ingredient pentru un sos care poate fi un substitut pentru pesto în locul busuiocului. Tulpinile sunt conservate prin sărare și mâncate ca o salată în Rusia. O varietate de brânză din Cornish Yarg are o crustă acoperită cu frunze de usturoi sălbatice. Bulbul și florile sunt, de asemenea, comestibile. Se folosește pentru prepararea brânzei de herbi, o specialitate pentru Van în Turcia.
Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei. Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
Citește și: Ce sa gătești cu leurdă. 4 rețete de primăvară