Tradiții, obiceiuri și superstiții de 1 Martie. Care este semnificația mărțișorul, de fapt
Publicat pe 28.02.2024 la 07:41 Actualizat pe 26.03.2024 la 19:36
An de an, la data de 1 Martie, are loc una dintre cele mai frumoase și speciale sărbători. Această zi aduce cu ea oficial primăvară. De asemenea, de această sărbătoare se ține cont de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Iataca care este semnificația mărțișorul, de fapt!
- Tradiții și obiceiuri de 1 Martie
- Ce semnifică mărțișorul
Doar două zile ne mai despart de primăvară. Chiar dacă vremea nu este una tocmai pe măsura așteptărilor în această perioadă, cei mai mulți speră ca venirea primăverii să aducă și căldură.
În fiecare an, la data de 1 Martie, românii de pretutindeni sărbătoresc oficial venirea primăverii. Pe lângă faptul că cei mai mulți se bucură de renașterea naturii, există și o mulțime de obiceiuri, care datează din timpuri străvechi și de care se ține cont în această zi.
Tradiții și obiceiuri de 1 Martie
Puțini știu, însă, de 1 Martie, românii urmează tradiția mărțișorului, care arată că acest simbol se oferă atât femeilor, cât și bărbaților.
Amintim că „mărțișor” este diminutivul cuvântului „marț”, denumire veche a lunii martie. De asemenea, „mărțișor” înseamnă „micul martie”. Potrivit tradiției, acesta este un simbol al primăverii și este oferit pentru a aduce noroc, belșug, iubire și sănătate.
Chiar dacă sărbătoarea mărțișorului este una laică, neregăsindu-se în calendar, în calendarul ortodox, la data de 1 martie sunt cinstiți Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia, Sfânta Cuvioasă Domnina, Sfânta Muceniță Antonina, dar și Sfinții Mucenici Marcel și Antonie.
Mai mult decât atât, se știe că, în tradiția populară, cei care vor purta mărțișorul în piept sau la mână pe perioada lunii martie sau primele 12-14 zile vor fi păziți de rele și de boli. Și asta nu este tot. Aceste persoane vor avea noroc tot anul.
Obiceiuri de 1 Martie
Există o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această zi. Ei bine, potrivit tradiției din popor, de 1 martie se oferă mărțișoare tuturor celor dragi, simbol despre care se spune că va aduce noroc, belșug, iubire și sănătate întreg anul.
Ei bine, nu mulți cunosc acest lucru, însă, se spune că, la finalul lunii, mărțișorul se leagă de ramurile unui pom, considerându-se că astfel va intra belșugul în casă.
O tradiție din Transilvania arată că mărțișoarele se agață la uși, la ferestre și chiar și de coarnele animalelor, pentru a se speria duhurile rele.
În alte zone ale țării, există multe alte obiceiuri. De exemplu, în Bihor, dacă pe 1 martie plouă, oamenii se spală cu această apă, considerând că astfel vor deveni mai frumoși și vor și sănătoși, în timp ce în Banat, fetele se spală cu zăpadă topită pentru a fi iubite.
Ei bine, pe lângă tradiții și obiceiuri, în această zi specială, pe lângă tradiționalele mărțișoare, bărbații obișnuiesc să ofere doamnelor și domnișoarelor flori de primăvară, precum ghiocei, lalele, zambile, frezii sau narcise.
CITEȘTE ȘI: Mesaje și felicitări de 1 Martie 2024. Cele mai frumoase declaraţii de mărțișor