Tradiţii, obiceiuri şi superstiții de Sfântul Antonie cel Mare. Ce este bine să faci azi ca să îți meargă bine tot anul
Publicat pe 17.01.2024 la 08:18 Actualizat pe 17.01.2024 la 08:18
An de an, la data de 17 ianuarie este prăznuit Sfântul Antonie cel Mare. Ei bine, de această sărbătoare cu cruce neagră sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri. Se spune că fetele nemăritate se roagă în această zi pentru găsirea sufletului pereche sau pentru o căsătorie fericită. Iată ce să faci pentru a-ți merge bine tot anul!
- Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Antonie cel Mare
- Ritualul celor nouă marţi pentru îndeplinirea dorinţelor
În fiecare an, pe 17 ianuarie, este sărbătorit Sfântul Antonie cel Mare, considerat sfântul care îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme, dar şi cel care le ajută pe fetele necăsătorite să-şi găsească sufletul pereche.
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
Potrivit Calendar Ortodox, se pune că Sfântul Antonie cel Mare îi păzeşte pe oameni de duhurile rele, de primejdii şi vrăji.
Mai mult decât atât, rugăciunile făcute în sfântul lăcaş timp de nouă zile ajută la împlinirea celor mai arzătoare dorinţe.
Totodată, cei care au făcut acest ritual, de novene, s-au rugat pentru sănătate, pentru vindecarea de boli grave, pentru dezlegarea farmecelor, ca sporul şi liniştea sufletească să revină în casa lor.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Antonie cel Mare
Potrivit tradiţiei, de sărbătoarea cu cruce neagră Sfântul Antonie cel Mare nu se mănâncă de dulce. Totodată, potrivit tradiţiei, nu se coase şi nu se lucrează pământul.
Pentru un an îmbelșugat şi îndeplinirea dorinţelor este bine să se facă pachete cu alimente şi haine şi să se împartă oamenilor săraci.
Pentru a fi feriţi de duhuri rele, vrăji sau alte primejdii, această zi de 17 ianuarie este cinstită cu sfinţenie de oameni, prin rugăciune şi gânduri bune.
Ce trebuie să facă astăzi, 17 ianuarie, fetele nemăritate
În această zi, se spune că, fetele nemăritate ar trebui să meargă să se roage la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare. Așadar, toți cei care se roagă începând din această dată, timp de nouă marţi la rând, îşi va îndeplini cea mai arzătoare dorinţă.
Cu toate acestea, în fiecare zi de marţi din săptămână, de dimineaţă până seara, curtea bisericii Sfântul Anton din Bucureşti este plină ochi de credincioşi.
Și asta nu este tot. Ei bine, tot în fiecare zi de marţi se scrie un acatist care urmează să fie citit de către unul dintre preoţi bisericii. Apoi, în cea de-a 10 zi, credincioşii care au făcut ritualul celor 9 marţi, duc la biserică alimente, precum ulei, făină sau orez.
În acest fel, pe lângă aceste alimente, enoriaşii mai duc şi o pâine care se împarte la nouă persoane, iar după aceste zile, rugăciunea celui care a respectat ritualul se îndeplineşte.