Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să nu faci pe 7 ianuarie pentru a avea parte de noroc tot anul
Publicat pe 07.01.2024 la 08:54 Actualizat pe 07.01.2024 la 08:54
An de an, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc, la data de 7 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Iată numeroasele tradiții, obiceiuri și superstiții care au loc în acastă zi. Ce trebuie să faci ca să ai parte de noroc tot anul.
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul
- Ce să nu faci pe 7 ianuarie
În fiecare an, la data de 7 ianuarie are loc Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Pentru că are loc a doua zi după Bobotează, potrivit obiceiului ca după marile praznice împărătești să fie cinstite și persoanele care au luat parte la evenimente.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul
Potrivit tradiției, se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Mai mult decât atât, la data de 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântul Ion este bine să petreci și să râzi. În schimb, cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.
Credincioșii trebuie să aibă mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Concret, se bea vin alb, sfințit la Biserică.
Totodată, de sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela, aceasta arzând pentru bunăstare în familie. Trebuie să ții minte că în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.
Și asta nu este tot. Tot de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, că să nu fie tulburată liniştea morţilor.
Ce să nu faci pe 7 ianuarie, ca să-ți meargă bine tot anul
Conform tradiției populare, se spune că această zi este o zi de bucurie, astfel că cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.
Pe de altă parte, un obicei întâlnit în anumite zone ale țării în această zi este “Iordăneala”. Așadar, mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan Botezătorul, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața acestei zile la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Apoi, oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seară chefuiesc.
Și tot tradiția ne spune că în dimineața acestei zile fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.