Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie. Cum se sărbătorește Ziua Națională a României
Publicat pe 01.12.2022 la 12:13 Actualizat pe 01.12.2022 la 12:13
Cu toții știm că astăzi, 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Națională României, dar nu toți își aminteasc ce marchează această zi și tradițiile asociate ei. Cu toate acestea, din 1990, românii de pretutindeni celebrează un moment important în istorie în prima zi de iarnă calendaristică.
- Ce aniversăm pe 1 Decembrie
- Tradiții și obiceiuri de Ziua Națională a României
Printr-o lege promulgată în 1990, Ziua Națională a României este sărbătorită pe data de 1 decembrie în fiecare an. Nu este o dată aleasă la întâmplare, ci este ziua în care a avut loc un eveniment important în istoria țării noastre. Iată ce tradiții și obiceiuri există de 1 Decembrie!
Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie, Ziua Națională a României
Pe 1 decembrie 1918 s-a oficializat hotărârea luată de Marea Adunare de la Alba Iulia, la care s-a votat unirea Transilvaniei cu România. Evenimentul a avut loc după ce organele reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei au votat unirea, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918.
Astfel, Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluție prin care a fost atestată unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România, iar pe data de 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiș a citit rezoluția Unirii.
În perioada 1866-1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe data de 10 mai. Apoi, între anii 1948 și 1989 a fost sărbătorită pe data de 23 august.
De 32 de ani, pe 1 decembrie, Ziua Națională a României este marcată prin parade militare și alte evenimente de tip patriot. Cele mai ample parade militare au loc în București, unde mii de soldați trec pe sub Arcul de Triumf, și la Alba Iulia.
De asemenea, se organizează ceremonii de depuneri de coroane la monumentele eroilor, iar în unitățile de învățământ se realizează serbări sau proiecte pentru a celebra Ziua Națională a României.
La nivel religios, în catedrale și biserici este oficializată slujba „Te Deum”. În cadrul acesteia, preoții îi pomenesc pe eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire din anul 1918. Totodată, românii organizează mese în familie cu preparate tradiționale.