Rețetă specială de fasole cu ciolan. Un preparat perfect pentru 1 Decembrie
Publicat pe 29.11.2022 la 20:45 Actualizat pe 29.11.2022 la 20:46
Pentru Ziua Națională, masa în familie trebuie să includă preparate tradiționale românești, iar fasolea cu ciolan este o variantă perfectă. O rețetă specială, pentru fasole cu ciolan ca la bunica acasă, face diferența dintre un preparat mediocru de 1 Decembrie și unul plin de savoare.
- Fasole cu ciolan ca la țară
- Rețetă specială pentru 1 Decembrie
Cum să sărbătorim 1 Decembrie dacă nu cu preparate traduționale pe masă?! Fasolea cu ciolan este unul dintre cele care se încadrează în această categorie și poate fi preferatul tuturor, dacă urmezi rețeta potrivită. Respectă pașii și nu face compromisuri cu privire la calitatea produselor, iar rezultatul va fi pe măsură.
Rețetă specială de fasole cu ciolan pentru 1 decembrie
Ingrediente
- 1 ciolan afumat cu os de aproximativ 1,5 kg sau 1-1,2 kg ciolan dezosat
- 700 g fasole boabe uscată
- sare, piper, boia dulce
- 1 linguriță semințe de chimen sau 1 foaie de dafin
- 50 ml ulei (2 – 3 linguri)
- 2 cepe medii
- 3-4 morcovi
- 1 cutiuță de pastă concentrată de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conservă)
Mod de preparare pentru fasole cu ciolan
Începem procesul din seara de dianainte, când fasolea boabe uscată se pune la înmuiat în apă rece peste noapte, pentru cel puțin 8 ore. Timpul poate fi și mai mare în funcție de fasolea folosită.
Ciolanul întreg, cu os cu tot, se pune într-o oală încăpătoare și se acoperă bine cu apă rece. Se pune la fiert, la foc iute, timp de 2-3 ore. Completăm cu apă, când scade prea mult. Poate fi folosită oala sub presiune,iar în acest fel va fierbe doar oră și un sfert. Se păstrează apa în care s-a fiert ciolanul.
Fasolea înmuiată se pune la fiert. Se pune o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbe fasolea, pentru ca boabele să se înmoaie mai repede. Când a început să clocotească, se mai lasă timp de 15-20 minute dupa care se scurge apa.
Apoi, fasolea se pune înapoi în oală și se toarnă peste zeama caldă în care a fiert ciolanul. Se lasă totul pe foc pentru încă 60 de minute. Ceapa și morcovii se curăță și se taie, apoi se călesc în 2 linguri de ulei, la foc mic. Se adaugă sare și se pune totul pe foc circa 5 minute, timp în care se amestecă din când în când.
Într-un castron mic, se pun cele două conserve de bulion sau pastă de roșii cu 2 polonice de zeamă de la ciolan. Se amestecă foarte bine și se pune compoziția peste legumele din tigaie. Se pun câteva boabe de boia, chimen, foi de dafin și se amestecă din nou, lăsând la fiert pentru încă 3 minute.
Când fasolea va începe să clocotească în zeama de la ciolan, se adaugă peste ea sosul de legume cu roșii și se amestecă din nou. Apoi, se pun în oală și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Se mai adaugă sare și piper, după gust.
Se dă focul la minimum și se acoperă oala cu un capac. Se mai lasă la fiert maximum o oră și apoi este gata. Se servește cald.
Citește și: Rețeta ideală pentru Postul Crăciunului. Ingredientele pentru fasole bătută