Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce semnifică data de 26 decembrie
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 26.12.2024 la 11:48
Actualizat pe 26.12.2024 la 11:48
Cea de-a doua zi de Crăciun are mai multe tradiții și obiceiuri străvechi, păstrate o dată cu trecerea anilor. Iată ce se face și ce nu se face în data de 26 decembrie și ce semnificație are aceasta.
- Ce semnifică ziua de 26 decembrie
- Ce să faci și ce sî nu faci astăzi
Creștinii din toată lumea au o mulțime de tradiții în perioada Crăciunului. Acestea depind de fiecare țară și sunt diferite în funcție de culturi, însă semnificația acestei sărbători este aceeași. Inclusiv în ziua de 26 decembrie au loc mai multe tradiții și superstiții.
Ce tradiții au loc în 26 decembrie, cea de-a doua zi de Crăciun
Deși anii au trecut, românii respectă același Crăciun tradițional de care își amintește toată lumea. Tradițiile sunt diferite în funcție de zonele țării, iar acestea sunt păstrate cu plăcere de oameni de-a lungul timpului.
Una dintre tradițiile despre care se spune că aduc bani în viața ta este ca nașii să viziteze finii. Conform tradiției, nașii trebuie să îi viziteze cu colacul pe fini, astfel încât să aducă prosperitate și bunăstarea în casa lor.
În alte zone din România, cei care își vizitează rudele duc mâncare și băuturi pentru a împărtăși bunăstarea în familie. Este o tradiție foarte importantă, iar vinul este vedeta acestei zile, căci este servit foarte des.
Superstiții de Crăciun
Există și câteva superstiții importante pentru cea de-a doua zi de Crăciun. Este o zi dedicată timpului petrecut cu oamenii dragi, în care îți menții sufletul și gândurile curate. Din acest motiv sunt interzise bârfele, gândurile necurate și răzbunarea.
De asemenea, este foarte important că nu muncești și să nu faci curățenie în casă. Se spune că cei care nu fac acest lucru nu vor avea zile libere și liniștite în timpul anului care urmează. Tradiția spunea, în vremurile vechi, că fetele nemăritate nu au voie să toarcă, căci altfel vor rămâne singure.
Citește și: Ce este bine să faci în ziua în care vine Moș Crăciun. Tradiții și obiceiuri străvechi