Trei cauze neașteptate ale oboselii. Ce să faci dacă te simți non stop epuizat
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 15.06.2023 la 23:33
Actualizat pe 15.06.2023 la 23:33
Ai simțit vreodată că ești obosit tot timpul și că orice ai face, tot ai mai dormi?! Te-ai întrebat de ce te simți atât de epuizat chiar dacă, din punct de vedere tehnic, dormi „destul”?! Dacă da, trebuie să știi că există unele lucruri la care nici nu te-ai gândit, dar care ar putea să-ți distrugă energia! Iată despre ce este vorba.
- Trei cauze neașteptate ale oboselii
- Ce să faci dacă te simți non stop epuizat
Oboseala este o stare persistentă, constantă și limitativă. Odată cu oboseala, simți și o epuizare inexplicabilă, persistentă și recurentă. Este o stare asemănătoare cu cea în care ești atunci când ai gripă sau nu ai prea dormit. Iată câteva cauze comune ale oboselii și cum pot fi rezolvate.
Trei cauze neașteptate ale oboselii
Nu ai un somn de calitate. Dormi cel puțin 7 ore pe noapte și tot te simți obosit? Ești sigur că somnul tău este unul de calitate? Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că ai un somn odihnitor:
- nu folosi ecrane cu 30 de minute înainte de culcare
- asigură-te că e întuneric în cameră
- fă o temperatură confortabilă
- evită cofeina după-amiaza
- încearcă tehnici de relaxare înainte de culcare (meditație, jurnal, yoga etc.)
Schimbarea dietei te poate ajuta dacă te simți obosit. Mâncare înseamnă combustibil, așa că, dacă nu te hrănești corespunzător, este o mare problemă pentru nivelul tău de energie! În primul rând, încearcă să nu sari peste mese! Când faci pauză prea mare între mese, zahărul din sânge poate scădea și asta te va face să te simți destul de leneș.
Pe de altă parte, există unele alimente care provoacă creșterea mai rapidă a zahărului din sânge. Consumul acestor „alimente cu glicemie ridicată”, cum ar fi dulciurile, ar putea face ca glicemia să scadă mai târziu, scăzând energia odată cu ea. Vitaminele și mineralele sunt, de asemenea, o mare problemă pentru sistemul de producere a energiei din organism. Consumă alimente bogate în nutrienți și adoptă o dietă echilibrată cu carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase.
Hidratarea insuficientă poate fi, de asemenea, o cauză a oboselii
Câtă apă bei zilnic? Nu cafea, ceai, suc, sau alte lichide, ci apă. Cea mai bună modalitate de a te asigura că bei suficientă apă este să ții o sticlă în apropiere, în orice moment.
Dacă ești obosit și ești un băutor de cafea/ceai/suc, atunci mai multă cofeină va suna foarte tentant. Încearcă să nu cedezi, cel puțin nu înainte de a consuma apă! Prea multă cofeină poate contribui, de fapt, la oboseală.
Citește și: Amestecul din trei ingrediente care te scapă de cearcăne. E 100% naturală