Trucuri pentru o piftie limpede. Le vei folosi mereu de acum înainte
Publicat pe 05.10.2022 la 12:55 Actualizat pe 05.10.2022 la 12:56
Piftia este unul dintre preparatele nelipsite de pe masa de sărbători. Și cum sărbătorile de iarna se apropie din ce în ce mai repede, ne-am gândit să îți prezentăm câteva trucuri pentru ca piftia preparată de tine să fie limpede, având astfel un aspect plăcut. Tot ce trebuie să faci este să urmezi aceste trucuri, iar anul acesta vei avea parte de o piftie cu un aspect perfect.
- Trucuri pentru o piftie limpede
- Tot ce trebuie să faci pentru preparatul perfect
Piftia nu lipsește niciodată de pe mesele românilor de sărbătorile de iarnă. Este un preparat tradițional iubit de majoritatea concetățenilor, iar gospodinele îl prepară cu mult drag. Pentru a avea parte de o piftie limpede nu trebuie decât să ții cont de anumite aspecte.
Trucuri pentru o piftie limpede
Piftia poate fi preparată din carne de porc sau de pasăre. De cele mai multe ori, gospodinele aleg carnea de pasăre pentru ca preparatul să iasă limpede. Acesta este unul dintre secretele esențiale pentru o piftie limpede, dar mai este ceva. Un secret important îl constituie gelatina alimentară. Aceasta contribuie la obținerea unor aspectuoasă bine închegate și limpezi.
Ingrediente
1,8 – 2 kg carne de pasăre cu os și piele (pulpe, aripi, gheare de curcan sau cocoș)
3 lingurițe rase de sare
2 lingurițe boabe de piper negru
2 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
4 căpățâni de usturoi (puse în 2 tranșe)
20-30 g gelatină granule sau foi
3-4 albușuri crude de ou (pentru a limpezi piftia)
Pentru decor
ouă fierte
boabe de mazăre
păstăi de fasole verde
ridichi tăiate felii subțiri
ardei roșu sau gogoșar murat
boabe de porumb
sfeclă murată
castraveciori mici murați (cornichon)
frunze de pătrunjel și mărar
Mod de preparare
Pentru început se crestează carnea, se curăță legumele și se pun împreună la fiert cu sare și boabe de piper. Se adaugă și usturoiul. Se lasă la fiert timp de o oră jumate dacă aveți oală sub presiune, iar dacă nu, este nevoie de 3-4 ore. După ce s-a fiert compoziția, se degresează bine și se păstrează lichidul la frigider pentru 20 de minute pentru a vedea dacă se încheagă. Se pun deoparte carnea și legumele. Carnea se porționează apoi. Supa care a rămas se filtrează cu o sită și se poate limpezi suplimentar.
După aceea, se pune lichidul la foc, se adaugă 3-4 albușuri și se așteaptă până când fierbe. Se adaugă acum și usturoiul rămas. Se amestecă bine la început, iar după ce zeama fierbe, nu se mai amestecă. Se strecoară totul bine și se lasă lichidul la răcit. Dacă este nevoie, se adaugă și această gelatină alimentară.
Pentru gelatină se procedează în felul următor: se pun la hidratat 30 de grame de gelatină, într-o crăticioară cu 500 ml de apă foarte rece. Se lasă acolo zece minute, după care se încălzește la foc mic până când ajunge la 60 grade C. Focul se stinge și se subțiază cu 2 polonice din supa caldă, iar totul se toarnă în oala cu supa limpede. Se amestecă totul bine și se condimentează cu sare. Se lasă la răcit vreme de 30 de minute. Se montează apoi carnea și legumele în niște boluri și se toarnă lichidul. Se lasă la răcit, după care se bagă la frigider.