Unt sau margarină? Care sunt diferențele și când se folosește fiecare
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 23.09.2022 la 22:58
Actualizat pe 23.09.2022 la 22:58
De câte ori nu vi s-a întâmplat să ajungeți în magazin, în fața raftului cu produse și să vă întrebați: ce să cumpăr: unt sau margarină? Iată care este diferența dintre cele două preparate, când se folosesc, dar și câte calorii au fiecare în parte.
- Unt sau margarină?
- Care sunt diferențele și când se folosește fiecare
Multe persoane se întreabă care este diferența dintre unt și margarină. Dacă ar fi să facem o comparație, în timp ce untul este produs din grăsimi animale, margarina conține grăsimi vegetale, de exemplu, ulei de palmier, de rapiță, de floarea-soarelui.
Unt vs. margarină: care e diferența
Așa cum spuneam și în rândurile de la sus, daca ar fi să facem o comparație între unt și margarină am vedea că: margarina conține grăsimi vegetale, iar untul este produs din grăsimi animale.
Astfel, untul este obținut din cremă de lapte de vacă; conține grăsimi saturate și colesterol natural; și se poate strica ușor dacă nu este depozitat așa cum recomandă producătorii. Untul este, în general, bogat în conținut de grăsimi și scăzut în orice altă nutriție.
Margarina este obținută din uleiuri vegetale și conține diferite vitamine; mai puțină grăsime și colesterol; și este un produs mai ieftin decât untul. Acest produs este fabricat din orice ulei rafinat, cum ar fi uleiurile vegetale. Unii producători de margarină folosesc lapte ca emulgator, în timp ce multe mărci nu conțin grăsimi lactate.
Unt sau margarină? Când se folosește fiecare din ele
Atunci când gospodinele gătesc diverse preparate folosesc întotdeauna unt, și nu margarină. De ce? Răspunsul ar fi acela că, mai ales pentru prăjituri și produse de patiserie, untul oferă o aromă mai bogată, în timp ce margarina poate produce fursecuri subțiri.
Și pentru bucătari, untul este, de asemenea, cea mai bună alegere pentru a prăji diverse preparate. De obicei, untul și margarina se pot înlocui. De exemplu, atunci când doriți să coaceți un preparat, margarina topită ar putea funcționa în rețetele care necesită unt topit, dar în rețetele care necesită unt înmuiat, margarina poate schimba textura.
Câte calorii au untul și margarina
Dacă ar fi să ne raportăm la numărul de calorii pe care îl are untul ar trebui să știm că acesta variază foarte mult în funcție de cât de gras este produsul. Pe piață există numeroase tipuri de unt, așa că puteți alege în funcție de preferințe.
100g unt (valori nutriționale):
- 717 kcal
- 0.85g proteine
- 81g lipide
- 0.06g glucide
Margarina conține 719 kilocalorii pe 100 de grame, ceea ce reprezintă 35.95% din totalul de 2000 de calorii recomandat zilnic.
Citește și: Prăjitură cu mere de post, cu griș și margarină. Rețetă simplă și gustoasă