Zece plante pe care le poți transforma în făină. Unele dintre ele nu conțin gluten
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.05.2023 la 23:47
Actualizat pe 13.05.2023 la 23:47
În cea mai mare parte a lumii, grâul este un element de bază al dietei oamenilor. Pâinea, pastele, prăjiturile, cerealele și chiar berea, toate au grâu în ele. Acesta este motivul pentru care mulți producători încearcă să aibă propriile culturi, însă, din păcate, grâul se cultivă destul de greu, în funcție de teren și climă. Din fericire, există o multitudine de alte plante atât sălbatice, cât și domesticite care pot fi transformate în făină. Unele dintre aceste plante nu conțin gluten, ceea ce poate fi grozav pentru cei cu sensibilități
- Zece plante pe care le poți transforma în făină
- Unele dintre ele nu conțin gluten
Diferite cereale, cartofii, tapioca, și alte rădăcini pot fi, de asemenea, transformate în făină, dar și alunele, nucile, nucile pecan și nucile de fag.
Zece plante pe care le poți transforma în făină
1. Ghinde. Ghindele pot fi descrise ca un aliment de supraviețuire de urgență (unii le numesc hrana de supraviețuire supremă), dar din ele iese o făină delicioasă. Procesarea lor însă durează ceva timp. Datorită conținutului ridicat de tanin, ghindele trebuie lăsate în apă înainte de a putea fi consumate.
2. Migdale. În funcție de zona în care locuiți, migdalele pot fi mai dificil de crescut decât multe altele. Au nevoie de un climat cald, de apă bogată și durează destul de mult pentru a ajunge la maturitate și a produce. Cu toate acestea, sunt preferatele celor care doresc să mănânce mai multe alimente fără gluten. Sunt pline de proteine și grăsimi sănătoase și sunt destul de ușor de procesat în făină.
3. Amarant. Amarantul se crește ușor, este rezistent la căldură și secetă și se dezvoltă atât de bine încât este adesea considerat o buruiană. Este bogat în proteine și a fost crescut și cultivat pentru făină de către oamenii incași și azteci din America de Sud.
4. Scoarță. Da, deși poate suna ciudat, puteți măcina coaja copacului în făină dacă doriți. Potrivit istoriei, oamenii din întreaga lume au măcinat coaja de mesteacăn și pin în făină. Scoarța de pin este foarte bogată în nutrienți și calorii.
5. Hrișcă. Deși nu are legătură cu grâul, hrișca face și ea o făină gustoasă. Este, de asemenea, una dintre cerealele cu cea mai rapidă creștere și se dezvoltă atât de repede încât va sufoca buruienile. Din punct de vedere nutrițional, hrișca este bogată în proteine și este excelentă pentru persoanele înfometate.
6. Castane. Deși castanele sunt ușor de cultivat, furajat și recoltat, pot fi dificil de curățat, dar din ele iese o făină excelentă, bogată în proteine.
7.Năut. Numit și fasole garbanzo, năutul este o altă leguminoasă care poate fi ușor de cultivat. Făina de năut este o sursă bună de vitamina B6, acid folic, magneziu, fier și proteine.
8. Nuci de cocos. Făina de cocos este, în general, făcută din pulpa rămasă de la prepararea laptelui de cocos, oferind două produse utile. Este bogată în fibre și mulți micronutrienți.
9. Ovăz. Cultivarea ovăzului este surprinzător de ușoară și este una dintre puținele cereale care pot rezista la climatele destul de reci. Făina de ovăz este, de asemenea, relativ bogată în proteine și fibre.
10. Quinoa. La fel ca amarantul, este foarte ușor de cultivat și oferă o făină bună, bogată în proteine.
Citește și: Ce este făina de alac și de ce este considerată cea mai sănătoasă. Toată lumea ar trebui să știe asta