5 tipuri de jaluzele - Avantaje și dezavantaje
Publicat pe 24.04.2019 la 14:07 Actualizat pe 24.04.2019 la 14:11
Jaluzelele sunt cele mai populare decorațiuni pentru ferestre pentru că sunt ușor de montat, își îndeplinesc rolul - de cele mai multe ori - cu succes și pot schimba cu ușurință aspectul unei camere. Dar există mai multe tipuri de jaluzele și, uneori, alegerea modelului potrivit poate genera confuzie.
Jaluzelele sunt cele mai populare decorațiuni pentru ferestre pentru că sunt ușor de montat, își îndeplinesc rolul - de cele mai multe ori - cu succes și pot schimba cu ușurință aspectul unei camere. Dar există mai multe tipuri de jaluzele și, uneori, alegerea modelului potrivit poate genera confuzie.
Iată cinci dintre acestea, alături de cele mai importante caracteristici ale lor:
Jaluzele verticale
Realizate din fâșii de material tăiate pe lungime,care se deplasează de-a lungul unei șine, jaluzelele verticale pot fi folosite atât ca decorațiuni pentru ferestre, cât și ca înlocuitor pentru perdea.
Manevrându-le cu ajutorul unei sfori, poți „culca” fâșiile de material, pentru a opri complet lumina, sau le poți poziționa paralel, ca să reglezi cantitatea de lumină care pătrunde în cameră. Tot printr-un mecanism de acționare le poți trage complet într-o latură, lăsând lumina naturală să pătrundă în cameră, sau le poți închide, blocând eficient razele soarelui.
Le poți monta din tavan până în podea ca să obții o atmosferă intimă în cameră, ceea ce le face ideale pentru dormitoare. De asemenea, pot fi montate și la ferestrele mici din bucătărie, de exemplu, dar trebuie să ai grijă ca fâșiile verticale de material să fie mai înguste.
Jaluzele orizontale
Jaluzelele orizontale sunt cunoscute și sub denumirea de jaluzele venețiene. Sunt realizate din lamele orizontale din aluminiu sau lemn și se pot fixa atât pe tavan, cât și pe perete. Poți regla poziția lamelelor ca să ajustezi cantitatea de lumină care pătrunde în cameră, sau poți ridica ori coborî întreaga suprafață a jaluzelei prin mecanismul de acționare.
Le poți folosi atât în bucătărie, cât și în celelalte camere ale locuinței, pentru că se găsesc într-o diversitate de culori.
Jaluzele tip rulouri
Rulourile sunt, de obicei, realizate din țesături naturale ori sintetice și pot fi rulate în sus sau în jos. Se montează ușor, datorită unui sistem frecvent întâlnit în cazul acestui tip de jaluzele, care permite fie fixarea jaluzelei cu șuruburi în perete, fie fixarea cu adeziv pe rama ferestrei, fie agățarea acesteia, pur și simplu, de cadrul ferestrei.
Țesătura acestor jaluzele are, de obicei, proprietăți termoizolante, oferind protecție împotriva razelor ultraviolete. Sunt disponibile într-o mulțime de culori și imprimeuri, iar această varietate le face potrivite în oricare dintre încăperile căminului tău.
Jaluzele din lemn
Jaluzelele din lemn (venețiene sau tip rulou) sunt foarte apreciate datorită căldurii și confortului pe care le conferă unei încăperi. Au o eleganță aparte și sunt disponibile în mai multe variante de nuanță și textură.
Totuși, nu sunt recomandate în încăperile cu un nivel ridicat de umiditate, pentru că lemnul este un material natural care poate fi afectat în timp de condițiile neadecvate de mediu.
Jaluzele plisate
Aceste jaluzele cu aspect de evantai sunt realizate din poliester cu structură tip fagure și se montează fie pe tavan, fie pe perete. Cutele acționează ca o barieră termică, păstrând răcoarea în încăpere în zilele călduroase.
Sunt translucide și pot fi acționate prin mecanisme variate, cu arc, cu șnur sau cu mâner. Le poți instala atât în camera copiilor, cât și în bucătărie sau în birou.
Acestea sunt cele mai apreciate tipuri de jaluzele. Pune în balanță avantajele și dezavantajele înainte de a face o achiziție și nu uita să furnizezi dimensiunile corecte când achiziționezi jaluzele, pentru a te asigura că ferestrele tale vor arăta impecabil.