Anunț de ultimă oră făcut de oamenii de știință! Astăzi, Pământul ar putea fi lovit de erupții solare puternice, de clasă X. Care sunt riscurile
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 17.07.2023 la 15:03
Actualizat pe 17.07.2023 la 15:03
Potrivit oamenilor de știință ruși, în cursul zilei de azi, erupțiile solare puternice ar putea afecta Pământul, perturbând comunicațiile. Presa internațională scrie că specialiștii au observat trei erupții, pe data de 16 iulie 2023. Care sunt riscurile pentru omenire.
- Oamenii de știință, anunț de ultimă oră
- Astăzi, Pământul ar putea fi lovit de erupții solare puternice, de clasă X
- Cum ne-ar putea afecta
Institutul de Geofizică Aplicată Fedorov din Moscova a declarat că ecranele X, inclusiv erupțiile cu protoni, sunt posibile și acestea pot perturba comunicațiile cu unde scurte. Specialiștii spun că, suprapunerea liniilor câmpului magnetic în apropierea petelor solare (regiuni ale Soarelui mai reci decât alte părți de pe suprafață) are ca rezultat o explozie bruscă de energie, și apar erupțiile solare. Ecranele X sunt cele mai puternice erupții. Pe baza puterii, rachetele sunt clasificate ca B, C, M și X, X fiind de 10 ori mai puternic decât M și de 100 de ori mai puternic decât C.
Oamenii de știință, anunț de ultimă oră
Potrivit oamenilor de știință ruși, în cursul zilei de azi, erupțiile solare puternice ar putea afecta Pământul, perturbând comunicațiile.
Erupțiile de protoni sunt erupțiile de clasa X în care protonii de înaltă energie sunt ejectați în spațiu. Potrivit NASA, erupțiile solare pot crea perturbări în transmiterea semnalului prin modificarea atmosferei superioare. De exemplu, sateliții GPS ar putea fi afectați. Una dintre erupțiile solare observate pe 16 iulie a durat 14 minute și a întrerupt comunicațiile radio, a informat Institutul Fedorov.
Pe 31 martie 2023, o furtună solară cauzată de o gaură din atmosfera Soarelui a lovit Pământul. Orificiul coronal era de 20 până la 30 de ori dimensiunea Pământului. Pe 24 martie, Pământul a fost lovit de cea mai puternică furtună solară din aproape șase ani. Aceasta a fost o furtună geomagnetică G4 severă. O furtună geomagnetică G4 este una care poate perturba sistemele de alimentare și întreruperile navelor spațiale. O furtună geomagnetică este una care apare ca urmare a unei perturbări majore a atmosferei Pământului datorită unui schimb de energie foarte eficient de la vântul solar către mediul spațial din jurul Pământului.
Fulgerările asupra Soarelui pot ajuta la prezicerea erupțiilor solare
Presa internațională scire că, un studiu din ianuarie 2023, publicat în The Astrophysical Journal a constatat că fulgerările asupra Soarelui pot ajuta la prezicerea erupțiilor solare și furtunile meteorologice în spațiu.
Oamenii de știință de la NorthWest Research Associates, sau NWRA, au folosit date de la Solar Dynamics Observatory al NASA pentru a identifica semnale mici în straturile superioare ale atmosferei solare. Aceste semnale pot ajuta la identificarea regiunilor Soarelui mai susceptibile de a produce erupții.
Citește și: NASA A ANUNŢAT! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu atmosfera planetei pe care urma să ne mutăm?