Anunț important pentru români! Mai mulți cetățeni pot beneficia de testare gratuită pentru hepatită
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 16.05.2023 la 21:44
Actualizat pe 16.05.2023 la 21:44
Anunț important pentru români! Începând de mâine, peste 500 de persoane care locuiesc în judeţele Braşov, Argeş, Cluj şi Giurgiu pot beneficia de testare gratuită pentru hepatita B şi C. Campania va dura două săptămâni și este organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România în cadrul unei iniţiative europene.
- Anunț important pentru români
- Mai mulți cetățeni pot beneficia de testare gratuită pentru hepatită
Ce este hepatita B și C? O boală cauzată de un virus din sânge. Ca și în cazul altor viruși, o persoană se infectează cu hepatită prin expunerea la virus. Hepatitele B și C provoacă inflamația ficatului. Hepatita B poate fi prevenită printr-un vaccin, însă acest lucru nu este valabil și pentru hepatita C.
Mai mulți români pot beneficia de testare gratuită pentru hepatita B și C
Începând de mâine, timp de două săptămâni, românii care locuiesc în judeţele Braşov, Argeş, Cluj şi Giurgiu pot beneficia de testare gratuită pentru hepatita B şi C. Potrivit declarațiilor făcute de Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, se așteaptă ca, până la finalul acestui deceniu, toţi pacienţii diagnosticaţi cu hepatite B şi C să aibă acces la tratament.
Care sunt factorii de risc pentru hepatita B și C?
Hepatita B: Deși cel mai frecvent este dobândită la începutul vieții, adulții o pot contracta pentru că se transmite în mare parte prin fluidele corporale. Poate fi transmis la naștere de la o mamă infectată cu hepatita B sau prin expunerea în copilărie timpurie la fluide corporale, sânge sau instrumente medicale contaminate. Hepatita B se poate transmite și prin consumul de substanțe interzise intranazale și injectabile, precum și prin instrumente infectate utilizate în timpul tatuajului și piercing-ului.
Hepatita C: Factorii cheie de risc sunt, de asemenea, consumul de substanțe interzise intranazale și injectabile, tatuajele și piercing-urile corporale, contactul sexual cu risc ridicat, transfuziile de sânge, (înainte de 1992, anul în care a început screening-ul pe scară largă a sângelui donat) și transplantul de organe.