Bolnavii de Covid-19 se împart în 6 categorii cu simptome diferite! De ce reprezintă acestea un avantaj pentru medici
Publicat pe 18.07.2020 la 10:39 Actualizat pe 18.07.2020 la 10:39
S-a descoperit că bolnavii de Covid-19 se împart in 6 categorii, fiecare cu simptome diferite! De ce reprezintă acest lucru un avantaj pentru medici?
- Studiul a avut ca principală sursă de informare aplicația mobilă Covid Symptom Tracker.
- Cercetările nu au fost evaluate de medicii academicieni.
Un studiu recent indică 6 categorii de persoane infectate cu Covid-19, cu simptome care se manifestă diferit. Specialiștii susțin că astfel, medicii pot acum anticipa evoluția unui pacient și se va putea evita supraaglomerarea secțiilor de Terapie Intensivă, fapt ce constituie un avantaj important în lupta cu coronavirusul.
Aplicația mobilă Covid Symptom Tracker a fost principala sursă de informare în realizarea studiului care nu a fost evalat de mecidii academicieni, încă. În Marea Britanie, peste 4 milioane de oameni sunt utilizatori ai aplicației dedicate virusului.
Aceste date au ajutat în analiza cercetătorilor cu privire la categoriile de simptome și pacienți. Prin urmare, s-au descoperit 6 grupe diferite de simptome de Covid-19, cu evoluții distincte.
Dacă se iau în calcul aceste categorii, ținând cont de vârsta, sexul și simptomele existente, cadrele medicale vor putea să prevină, cu o probabilitate de 79%, evoluția pacienților, iar unitățile de Terapie Intensivă nu vor mai fi supraaglomerate, susține prof. Tim Spector de la Kings College London, coautor al acestui studiu.
Grupele de simptome și cum evoluează boala în cazul fiecăreia:
Grupa 1: tuse persistentă, dureri musculare. 16% dintre bolnavii cu aceste simptome au nevoie de îngrijire medicală, 1,5% dezvoltă o formă severă, cu necesitatea ventilării mecanice. Aceasta fost cel mai des întâlnită la bolnavii supravegheați prin aplicație.
Grupa 2: tuse persistentă, dureri musculare, lipsa apetitului, febră. 17,5% dintre bolnavii cu aceste simptome au nevoie de îngrijire medicală, 4,4% dezvoltă o formă severă, cu necesitatea ventilării mecanice.
Grupa 3: simptome gastrointestinale, precum diareea. 24% dintre bolnavii cu aceste simptome au nevoie de îngrijire medicală, 3,7% dezvoltă o formă severă, cu necesitatea ventilării mecanice.
Grupa 4: oboseală extremă, tuse, dureri în piept. 23,6% dintre bolnavii cu aceste simptome au nevoie de îngrijire medicală, 8,6% dezvoltă o formă severă, cu necesitatea ventilării mecanice.
Grupa 5: dezorientare, oboseală extremă, lipsa apetitului. 24,6% dintre bolnavii cu aceste simptome au nevoie de îngrijire medicală, 9,9% dezvoltă o formă severă, cu necesitatea ventilării mecanice.
Grupa 6: dificultăți de respirație și dureri în piept, combinate cu oboseală extremă, dezorientare și simptome gastrointestinale. 45,5% dintre bolnavii cu aceste simptome au nevoie de îngrijire medicală, aproape 20% dezvoltă o formă severă, cu necesitatea ventilării mecanice. Această grupă a fost cel mai rar întâlnită la bolnavii monitorizați prin aplicație.