Cadrele medicale de la Spitalul Pantelimon, acuzate de omor, vor să fie lăsate în libertate. Doctorițele cer judecătorilor să fie pus sub control judiciar sau plasate în arest la domiciliu
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 20.08.2024 la 10:57
Actualizat pe 20.08.2024 la 10:57
Cele două cadre medicale de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, acuzate de omor, vor să fie lăsate în libertate. Doctorițele, care în această dimineață au ajuns la Curtea de Apel cer judecătorilor să fie plasate sub control judiciar sau în arest la domiciliu.
- Doctorițele de la Spitalul Pantelimon, acuzate de omor, vor să fie lăsate în libertate
- Cadrele medicale cer judecătorilor să fie pus sub control judiciar sau plasate în arest la domiciliu
Amintim că, pe data de 8 august, cele două cadre medicale de la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Doctorițele sunt acuzate de omor calificat şi tentativă la omor calificat, respectiv omor calificat, ambele cu premeditare.
Doctorițele de la Spitalul Pantelimon, acuzate de omor, vor să fie lăsate în libertate
Cele două cadre medicale de la Spitalul Pantelimon din Capitală au fost acuzate de Parchetul Tribunalului București că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, care se afla în stare gravă, după ce au scăzut doza de noradrenalină, în două zile diferite.
Ulterior, doctorițele au contestat decizia Tribunalului Bucureşti, iar procesul are loc astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit anchetatorilor, în lunile martie și aprilie, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, care avea rol în menţinerea tensiunii arteriale. Ulterior, pacientul a intrat în stop cardio-respirator.
„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii.
Stenograme din dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon
În primele zile ale lunii august, antena3.ro a făcut publice stenogramele care arată că situația de la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi fost cunoscută de multă vreme.
O asistentă de la terapie intensivă îi spunea directorului de îngrijiri medicale de la unitatea medicală că medicii i-au cerut să reducă dozele de noradrenalină pentru pacienți.
"Asistentă: Atât de mulți pacienți, ca să eliberăm, ca să aducem UPU… unul dintre ei a decedat….
Directoarea Camelia Stamatoiu: Și 20 sunt de joi până duminică?
Asistentă: Până sâmbătă dimineața au murit 20.
Directoare: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?
Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele… în 6 patul 1, în 7 patul… la ăia la toți le-au modificat Nora (n.r. Noradrenalina).
Directoare: Și la alții le-a pus ser în loc de Nora?
Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact.
Directoare: Dar, cine le făceau asta, medicul sau asistenta?
Asistentă: Medicul. Ne spunea dacă în foaie era trecut cu 20 sau cu 15 (n.r. Noradrenalina) și să meargă cu 1.
Directoare: Doamne fereşte! Iar asistentele ce ziceau?
Asistentă: Noi? Păi, cum să facem așa? Ei pleacă, noi iar le dăm (n.r. Noradrenalina) la 20.", este o parte a discuției dintre cele două.