Calendar ortodox, 27 octombrie - Sfântul Dimitrie cel Nou. Sărbătoare cu cruce roșie. Cea mai puternică rugăciune pe care să o citești azi
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.10.2023 la 00:30
Actualizat pe 27.10.2023 la 00:30
Conform Calendarului, astăzi, creștinii sărbătoresc un Sfânt important pentru Biserica Ortodoxă. Anul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou este prăznuit pe data de 27 octombrie și se va ține post. Vezi în rândurile de mai jos care este cea mai puternică rugăciune pe care să o citești azi.
- Ssărbătoare importantă vineri, 27 octombrie 2023
- Cea mai puternică rugăciune care se citește azi
- Creștinii îl sărbătoresc pe Sf. Sfântul Dimitrie cel Nou
Despre Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov se spune că a venit pe lume în satul Basarabi, în partea de sud a Dunării (Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, pe vremea „imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, înființat de frații Petru si Asan. A iubit viața ascetică așa că, la un moment dat, a luat decizia de a se retrage într-o peșteră. La scurt timp s-a stins din viață. Potrivit tradiției, înainte de a muri s-a pus singur între două lespezi de piatră, la fel ca într-un sicriu, fiind acoperit de apele râului.
Cea mai puternică rugăciune pe care să o citești azi, de Sfântul Dimitrie cel Nou
Rugăciunea I:
Pe noi care te fericim cu credință și prăznuim prin glasuri de laudă pomenirea ta, de tot necazul și patima, de boli năpraznice, din primejdii și din nevoi izbăvește-ne te rugăm; ca să preamărim îndrăznirea ce ai către Stăpânul, ca slugă credincioasă, preafericite Dimitrie.
Rugăciunea a II-a:
Cu nebiruită vitejie, cuvioase părinte, și cu preaînaltă înțelepciune, luptându-te împotriva patimilor și toată deșertăciunea urând, nicidecum nu a putut vicleanul vrăjmaș să te înșele, ca oarecând pe strămoși, prin gustarea celor oprite, sau cu ridicarea firii împotriva Ziditorului; ci cu amărăciunea înfrânării, ca cu o preadulce desfătare petrecându-ți toată viața, desăvârșită smerenie ai câștigat; și nu numai în viață ai petrecut necunoscut, ci și după moarte ți-ai ascuns trupul în apa Lomului. Dar Domnul Cel ce preamărește pe slugile Sale, te-a descoperit ca o comoară izvorâtoare de tămăduiri, tuturor celor ce pătimesc. Roagă-te dar pentru sufletele noastre.
Rugăciunea a III-a:
Cuvioase părinte, din pruncie faptelor celor bune urmând și viață fără prihană prin muncă câștigând, vas ales te-ai arătat al Sfântului Duh și de la El învrednicindu-te de harul minunilor ai întărit pe oameni în frica Domnului. Iar acum cu strălucirea dumnezeieștilor raze luminându-te, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să lumineze ochii noștri cei sufletești, ca să nu ne poticnim întru întunericul păcatelor, Părinte Dimitrie.
Rugăciunea a IV-a:
Din boli, din nevoi, din dureri și din patimi, scapă sfinte pe cei ce te cinstim; degrab ascultându-ne când strigăm cu osârdie: O Dimitrie preafericite și bune, întinde-ți mâinile către Stăpânul și-L roagă, ca toți să ne mântuim.
Rugăciunea a V-a:
Degrab izbăvește-ne din necazuri, pe noi cei ce te-am câștigat folositor în nevoi, mărite Dimitrie; apără, mântuiește de boli tot poporul; roagă-te îndelung și înduplecă pe Stăpânul spre noi cei ce prăznuim sfântă pomenirea ta.