Când este Sf. Dumitru în 2022. E sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 01.10.2022 la 09:55
Actualizat pe 01.10.2022 la 09:56
Sfântul Dumitru este sărbătorit de creștinii din toată lumea, ortodocși și catolici deopotrivă. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și este cea care marchează începutul iernii, potrivit credințelor populare.
- Când pică Sf. Dumitru în 2022
- E sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
Nu mai este mult până când creștinii vor sărbători prăznuirea Sfântului Dumitru, care este numit în scrierile creștine și Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Iată de ce este o sărbătoare atât de importantă pentru credincioși!
Când este Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir în 2022
Sfântul Dumitru este unul dintre sfinții care sunt sărbătoriți în ambele calendare, cel ortodox și cel catolic, în aceeași zi din an. Pe 26 octombrie, creștinii sărbătoresc acest sfânt, iar această prăznuire este una dintre cele mai importante celebrări creștine, care marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii, conform superstitiilor pastorale.
Anual, în București, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj care durează mai multe zile.
De ce este sărbătoare cu cruce roșie
Sfântul Dumitru este o sărbătoare ortodoxă mare, însemnată în calendar cu cruce roșie, datorită minunilor pe care le-a săvârșit și a milosteniei pe care a avut-o acesta în timpul vieții, într-o perioadă în care creștinii erau chinuți și uciși. Născut într-o familie credincioasă, de neam bun, Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir a primit de la părinții lui, care s-au rugat mult pentru a-l avea, învățăturile lui Iisus Hristos și a avut grijă să ajute nevoiașii.
„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284- 311) și era fiul voievodului cetății Tesalonicului, botezat în taină de părintii sai, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Și îl învățau părinții în cămara cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credințe, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum și milostenia cea către săraci, săvârșind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in Sfantul Dimitrieputere. Și, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viață, lăsând pe tanarul Dimitrie moștenitor nu numai al multor averi, ci și al bunului lor nume.”, a se arată pe crestinortodox.ro.
Cele mai importante tradiții de Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Toți creștintii merg la biserică la slujbă, pentru a se ruga, de Sf. Dimitrie. Pentru o zi, vor lăsa deoparte toate treburile gospodărești și vor urma tradițiile.
În multe zone din țară, înainte de a merge la biserică, oamenii de la sat fac un foc mare pe deal sau într-o curte, iar acolo se strâng mai multe persoane. Potrivit credinței populare, cei mici vor avea parte de multă sănătate dacă sar în jurului focului, în timp ce tinerii se vor căsători.
Tot în ziua în care e sărbătorit Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru „sufletele adormiților”. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În alte zone, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.
În ziua de 26 octombrie, fetele vor pune busuioc la oglindă și află câți pretendenți vor avea în funcție de câte persoane îl vor avea. Totodată, de Sfântul Dumitru nu ai voie coși, pentru că nu te vei mărita, conform superstițiilor vechi. De asemenea, nu ai voie să folosești pieptănul. În caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.
În Bucovina, credința populară etse că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul. În Dobrogea, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Acest obicei se mai numește și ,,datina Saiegiilor.''
A doua zi este sărbătorit Sf. Dumitru cel Nou
Dimitrie cel Nou a fost inițial păstor de vite în satul său natal. Deșu nu sunt cunoscute prea multe detalii din timpul vieții sale, este cunoscută întâmplarea care l-a făcut să-și închine viața lui Dumnezeu.
„Într-o zi, pe când umbla prin fânul înalt, după vitele satului, a strivit, din nebăgare de seamă, puii golași dintr-un cuib de pasăre. Atât de vinovat s-a simțit în inima lui încât și-a pedepsit piciorul păcătos, nemaiîncălțându-l vreme de trei ani, nici vara, nici iarna.”, se arată în scrierile sfinte.
După această întâmplare, acesta a îmbrăcat haina monahală la o mănăstire care era înăuntrul unei peșteri, aflate în apropierea satului său.
Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor în anul 1792, în vremea Mitropolitului Filaret al II-lea (1792-1793). În anul 1955, se proclamă canonizarea Sfântului Dimitrie, iar Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc de atunci la data de 27 octombrie.
Citește și: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 1 octombrie. Ce semnificație are