Care este cel mai sigur loc din locuință în cazul unui cutremur. Cum îți poți salva viața
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 16.02.2023 la 20:22
Actualizat pe 16.02.2023 la 20:22
Cutremurele nu pot să fie niciodată precise de specialiști și ne pot lua prin surprindere oricând. Dacă ne aflăm în casă în timpul unui astfel de eveniment, ar trebui să știm care sunt cele mai sigure locuri în care să ne ascundem.
- Care este cel mai sigur loc din locuință în cazul unui cutremur
- Cum îți poți salva viața
Cutremurele înregistrate în ultimele zile i-a făcut pe români să fie tot mai atenți cu locuințele lor. În cazul unui astfel de eveniment, există câteva locuri din casă ce sunt foarte utile în astfel de momente.
Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur
Niciodată nu putem să fim siguri de producerea unui cutremur. Experții încearcă să-și dea seama de mișcarea plăcilor tectonice, dar nu reușesc să prezică un eveniment viitor. După dezastrul umanitar din Turcia și Siria, românii au devenit tot mai interesați în cazul unei astfel de situații.
Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care experții le oferă este acela de a nu intra în panică. În acest fel, putem anticipa ceea ce avem de făcut, fără să ne alarmăm și să nu mai gândim logic pentru a rămâne în siguranță, atât noi, cât și familia noastră.
Nu este indicat să rămânem lângă ferestre, oglinzi, vitrine sau alte obiecte care ar putea să cadă și să ne rănească. Dacă vă aflați în bucătărie, ieșiți cât mai repede de acolo fiindcă există multe corpuri suspendate, dar și veselă, oale și alte obiecte care ne pot răni.
Unde ar trebui să te adăpostești în cazul unui cutremur
Dacă ne aflăm în casă în timpul producerii unui cutremur, cel mai indicat este să stăm lângă un perete sau o coloană rezistentă. Dacă nu ajungem până acolo, putem sta sub o masă cu mâinile deasupra capului sau sub tocul unei uși. Astfel, încercăm să ne asigurăm că nu vom fi loviți de alte obiecte sau chiar tencuiala casei.
După ce s-a terminat cutremurul, ar trebui să mai rămâi câteva minute în același loc. Există posibilitatea de noi replici ce au aceeași intensitate. Se verifică instalația de gaze în cazul unor fisuri, iar lumina o vei aprinde abia după ce te asiguri că nu sunt scurgeri de gaze.
CITEȘTE ȘI: Cutremur de 5.3 grade pe scara Richter. Unde a fost înregistrat seismul