Care este distanța minimă între clădirile vecine. Ce riscă persoanele care nu respectă legea
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 03.02.2023 la 23:32
Actualizat pe 03.02.2023 la 23:32
Conflictele cu vecinii pe tema distanței între clădiri poate cauza neplăceri, mai ales dacă legea nu este respectată. Cu toate acestea, în Codul Civil scrie clar faptul că trebuie respectată o anumită distanță, iar cei care nu țin cont de prevederi, nu ar trebui să primească autorizație.
- Care este distanță minimă între clădiri
- Prevederile din Codul Civil
Distanța dintre clădirile vecine poate cauza mereu neplăceri, cu toate că, există prevederi în care este notat faptul că trebuie respectată limita între proprietăți.
Situațiile în care cei care locuiesc aproape unii de alții au ajuns să se certe nu sunt deloc puține, de aceea, limita este calculată în funcție de anumite criterii de care nu toți țin cont.
Care este limita de distanță dintre clădirile vecine
În ceea ce privește distanța dintre clădirile vecine, oamenii se confruntă, în general, cu două situații neplăcute. Fie este vorba de ferestrele situate pe zidul comun ori de faptul că proprietățile sunt mult prea apropiate.
Legea este clară și spune că fereastra comună nu trebuie să fie pe peretele comun, fără a avea acordul celuilalt proprietar.
Cât despre distanța minimă dintre clădiri, în alineatul 1 din articolul 615 din Codul Civil este specificat faptul că trebuie păstrată o limită de minim doi metri.
Nici alte lucrări care sunt situate în apropierea limitei de hotar nu sunt permise, dacă nu există cel puțin distanța de un metru între proprietatea vecinului și clădirea respectivă.
În plus, în Codul Civil mai este notat faptul că limita se calculează ținând cont de punctul situat cel mai aproape de zona care desparte cele două clădiri. Prevedea este valabilă și pentru lucrările neparalele.
Nu mai este un secret faptul că românii au „obiceiul” să își construiască locuințele apropiate de cele ale vecinilor, ceea ce poate duce la neînțelegeri.
Nu doar limita de distanță mult prea mică poate crea probleme, dar și faptul că ferestrele sunt situate pe partea comună, ambele situații fiind interzise prin lege.
Citește și: Cum vor fi calculate noile impozite pentru case şi clădiri. Există chiar și un formular