Cât costă un kilogram de carne de Mangalița. E preferată de mulți români pentru a fi servită la mesele de Crăciun și Anul Nou
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.11.2022 la 09:38
Actualizat pe 10.11.2022 la 11:22
Sărbătorile sunt tot mai aproape și tot mai mulți români își fac deja planuri și se gândesc ce vor pune pe masa de Crăciun și de Anul Nou. Se pare că, în acest an, tot mai mulți vor să consume carne de Mangalița. De ce!? Ei bine, pentru că este considerată mai sănătoasă decât multe alte produse din porc. Astfel, pentru că cererea e destul de mare și va fi în continuă creștere, producătorii spun că, în perioada sărbătorilor, prețul va crește cu aproximativ 10%.
- Cât costă un kilogram de carne de Mangalița
- E preferată de mulți români pentru a fi servită la mesele de Crăciun și Anul Nou
Porcul Mangalița mai este cunoscut şi ca porcul-somon și asta pentru că această rasă are un procent de colesterol mai redus decât toate rasele din lume. De asemenea, potrivit specialiștilor, partea de grăsimi saturate considerate nocive pentru sistemul vascular este mai mică cu aproximativ 15%.
Cât costă un kilogram de carne de Mangalița
Carnea de Mangalița este din nou la mare căutare, mai ales de sărbători. Tot mai mulți români își doresc să consume acest tip de carne de 1 Decembrie, Crăciun și de Anul Nou și, inclusiv în restaurante au fost create meniuri special realizate în jurul cărnii de Mangalița.
Un kilogram de ceafă poate ajunge până la aproape o sută de lei, iar salamul la peste 70 de lei și prețurile vor crește, căci producătorii anunţă scumpiri cu până la 10% în perioada sărbătorilor. Deși este mai scumpă, mulți oameni o preferă.
Despre carnea de porc Mangalița
Porcului Mangalița i se mai spune și „porcul somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”, datorită conținutului de grăsimi polinesaturate de aproximativ 70%, procent asemănător cu cel din uleiul de măsline sau somon.
Carnea sa nu conține atât de multe toxine ca în cazul celorlalți porci și are un nivel scăzut de colesterol. Are o culoare roșie, foarte bine marmorată, cu un conținut pur de grăsime albă. Nu conține colesterol rău, iar gustul se apropie de cel al cărnii de mistreț. Mai mult, carnea conține acizi grași de tip Omega 3, 6 și 9 și poate fi consumată de către persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Un consum echilibrat ajută organismul în prevenirea bolilor de inimă, a diabetului de tip II și a bolii Alzheimer.
Citește și: Se scumpesc băuturile alcoolice de la 1 ianuarie. Vor costa cu 15% mai mult