Cât curent consumă o mașină de spălat și alte electrocasnice. Cinci metode să faci economie la energie electrică
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 27.09.2022 la 20:08
Actualizat pe 27.09.2022 la 20:09
Facturile la energie electrică ajung să fie uriașe în utima perioadă, iar mulți români se află în imposibilitatea de le achita. De aceea, este esențial să fim informați cu privire la consumul diferitelor aparate elctrocasnice și la metodele de economisire la care putem să apelăm. Iată cât consumă o mașină de spălat!
- Cât curent consumă o mașină de spălat și alte electrocasnice
- Metode de a face economie la energie electrică
Când facturile la curent sunt din ce în ce mai mari, indiferent că este vară sau iarnă, informarea privind consumul electrocasnicelor, cum ar fi mașina de spălat, este foarte importantă. Află ce aparate din casa ta consumă cea mai multă energie electrică și ce metode de economisire ai la dispoziție!
Cât curent consumă o mașină de spălat rufe sau vase
La un program mixt care durează aproximativ o oră, mașina de spălat consumă 0,64 kWh. Dacă este folosit un program mai lung (cel care durează 3 ore), consumul ajunge la 1,51 kWh. Totodată, pentru un program sport de 1 oră și 35 de minute, mașina de spălat a consumat 0,94 kWh. Astfel, în medie, mașina de spălat haine consumă aproximativ 1 kwh la o spălare normală.
Cât consumă un televizor smart
Calculul pentru consumul de electricitate al televizorului se face prin înmulțirea puterii nominale (watt) cu numărul de ore de funcționare a dispozitivului. Dacă ai un televizor LED de 127 de cm care are o putere nominală de 100 de wați și pe care îl folosești zilnic timp de 12 ore, aparatul va consuma 1,2 kWh.
Pentru a calcula factura la energie electrică la televizorul smart pe o lună, trebuie să înmulțești puterea utilizată de televizor în acea perioadă (kWh) cu tariful tău la energie electrică (kWh).
Cât curent consumă un frigider
Pentru frigidere, factura de electricitate va crește sau va scădea în funcție de mai multi factori. Dimensiunea frigiderului, clasa energetică a frigiderului, setarea temperaturii la frigider, cantitatea de alimente care trebuie răcită sunt unii dintre factori, dar mai contează și alte aspecte, precum așezarea aparatului într-o zonă prea călduroasă sau depozitarea preparatelor calde în el, care e contraindicată.
Consumul frigiderelor în funcție de dimensiuni:
Clasa energeticaCapacitate totala / litri Consum energetic annual / KWh
De la A++ pana la E200L-250L170 KWh – 230 KWh
De la A++ pana la E250L- 300L220 KWh – 260 KWh
De la A++ pana la E300L – 400L250 KWh – 295 KWh
De la A++ pana la E400L – 500L280 KWh – 310 KWh
De la A++ pana la EPeste 500L280 KWh – 325 KWh
Aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetică A+ şi peste), înregistrează economii semnificative faţă de aparatele vechi de 5 până la 15 ani. Consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30 – 80% mai mari, în funcţie de vechimea acestora.
Cât consumă un aer condiționat
Aparatele de aer condiționat din clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% decât cele care fac parte din clasa energetică C sau D.
În cazul unui model de aparat de aer condiționat clasa A+, consumul este de 1,08 kw/h, ceea ce reprezintă 0.86 lei pe oră.
Câtă energie electrică consumă un uscător de rufe
Unele uscătoare cu condensator clasice low-end, din clasa B, consumă la fel de multă energie electrică ca aparatele din clasa C, în jur de 500 Kwh / h. Astfel, consumul anual de energie electrică estimat se ridică la aproximativ 75 de euro pe an .
Uscătoarele cu condensare cu pompă de căldură aparțin clasei A (A + sau A +++), iar consumul lor de energie electrică este controlat și redus. Ele consumă între 250 și 270 Kwh / h.
Cum poți face economie la curent. 5 metode simple
1. Pentru a face economie la curent, trebuie să ai în vedere în primul rând dimensiunea apartelor electrocasnice. Cu cât aparatele electrice sunt mai mari, cu atât vor consuma mai mult
2. În situațiile în care este posibil, poți opta pentru surse de energie regeerabile. Alege aparate și dispozitive electrice care funcționează sau generează curent electric fără a consuma electricitate de la furnizori, ci de la natură.
3. Deși cu toții cunoaștem această metodă, mulți pierd din vedere stingerea luminii în casă, atunci când nu este necesară. Este o opțiune foarte eficientă.
4. Aparatul de aer condiționat este printre principalii consumatori de energie electrică, astfel că limitarea utilizării lui va fi foarte benefică pentru buzunarul tău.
5. Becuri economice, respectiv cele fluorescente sau cu LED, sunt cele care consumă de cinci ori mai puțină energie.
O altă metodă demnă de menționat este scoterea din priză a aparatelor atunci când nu sunt utilizate.