Ce este anxietatea financiară și cum se manifestă. Cum poate fi gestionată. Psiholog: "Este o formă patologică"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 28.04.2024 la 14:30
Actualizat pe 28.04.2024 la 14:30
Dacă în ultima perioadă ai avut tot mai multe zile în care te-ai trezit îngrijorat din cauza banilor, atunci ai putea suferi de anxietate financiară. Creșterea prețurilor, de la combustibil la alimente, îi îngrijorează pe oamenii din toate mediile. Ce este anxietatea financiară și cum se manifestă. Cum poate fi gestionată.
- Anxietatea financiară a devenit tot mai frecventă
- Cum poate fi gestionată
- Ce spun psihologii
Anxietatea financiară, sau anxietatea legată de bani, reprezintă un sentiment de îngrijorare cu privire la situația financiară. Aceasta poate include venitul, siguranța locului de muncă, datoriile și capacitatea de a-ți permite să cumperi lucruri necesare.
Cum poate fi gestionată anxietatea financiară
Anxietatea legată de bani, în termeni simpli, apare atunci când îți faci griji cu privire la veniturile tale, sau ai temerea că ceva s-ar putea întâmpla cu banii pe care îi ai. Anxietatea legată de bani nu înseamnă însă că nu ai deloc bani. Poți avea un venit pe care să îl consideri decent și totuși să îți faci griji că ai putea pierde toate economiile din cauza unei alte acțiuni.
Psihologul Yolanda Creţescu a spus cum poate fi gestionată anxietatea financiară.
- stabilirea unui scop pentru pus bani deoparte;
- calcularea bugetului gospodăriei tale;
- gestionarea datoriilor;
- crearea unui fond de siguranță;
- educație financiară;
"Ne putem confrunta zgârcenia pentru că de foarte multe ori când avem această panică care ține de bani, nu vrem să mai cheltuim deloc sau strângem din ce în ce mai multe lucruri în casă.
Parcimonia este o formă patologică și e nevoie să facem diferența între a fi econom şi între a fi zgârcit. Sunt persoane care se duc în această direcție și asta ne produce de cele mai multe ori și somatizări, tulburări de somn sau tulburări în sfera comportamentelor sociale.", a spus psihologul Yolanda Creţescu, scrie antena3.ro.
Care sunt cauzele anxietății financiare?
Potrivit specialiștilor, există multe cauze potențiale ale anxietății financiare, deși acestea sunt de obicei legate de probleme financiare existente sau de un istoric de incertitudine financiară. Acestea pot include:
- copilăria în sărăcie sau într-o gospodărie în care banii erau adesea puțini.
- pierderea bruscă a unui loc de muncă sau plăți neașteptate și bruște care provoacă perturbări semnificative.
- abuzul financiar, inclusiv faptul că cineva îți controlează finanțele.
- venituri scăzute sau instabile, cum ar fi traiul de la un salariu la altul sau "contracte cu zero ore".
- instabilitatea financiară economică, cum ar fi inflația, recesiunea și criza costului vieții.
- experiențe financiare negative, cum ar fi falimentul, concedierea, divorțul (care poate avea un impact financiar semnificativ), o afacere eșuată etc, scrie mentalhealthandmoneyadvice.org.
Citește și: Zodiile care vor avea noroc la bani în luna mai. Nativii se vor bucura de succes pe plan financiar