Ce este curentul jet, fenomenul meteo de deasupra României. Meteorologii anunță că vom trece de la vară la iarnă în doar câteva ore: "Carusel de temperaturi..."
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 11.10.2023 la 13:49
Actualizat pe 11.10.2023 la 13:49
Potrivit anunțului făcut de meteorologi, în zilele următoare, în România, vor fi diferențe mari de temperatură din cauza curentului jet care se află în acest moment deasupra țării. SPecialiștii anunță că vom trece de la vară la iarnă în doar câteva ore.
- Curentul jet deasupra României
- Ce este, de fapt, acest fenomen meteo
- Meteorologii anunță carusel de temperaturi în țara noastră
Potrivit specialiștilor, curenții jet se găsesc la mare altitudine, în jur de 11.000 de metri, și se formează la marginea zonelor cu diferențe semnificative de temperatură, de exemplu, între regiunea polară și aerul mai cald din sud. Comportamentul acestor curenți de aer este considerat un factor-cheie și în ceea ce privește violența furtunilor, și, mai nou, s-a descoperit că are legătură și cu schimbările climei.
Curentul jet, fenomen meteo deasupra României
Potrivit informațiilor oferite de meteorologi, în perioada următoare, în România, temperaturile vor trece de la o extremă la alta. Acest lucru nu este valabil doar pentru țara noastră, ci și pentru mare parte a Europei.
Potrivit aceleiași surse menționate anterior, în timp ce în unele zone ale Europei este soare și temperaturile depășesc chiar 30 de grade în Portugalia, Spania, sudul Franței și Italia, în alte regiuni, iarna și-a intrat deja în drepturi: nu doar în țările nordice sunt ninsori, ci chiar și în centrul Europei, precum în Slovacia, sau în vestul Ucrainei.
Ninsori au căzut și în zonele înalte de munte din România, în Carpații Orientali.
Ce este curentul jet
Curenții jet sunt benzi de vânt puternic care suflă în general de la vest la est pe tot globul. Ele influențează vremea, călătoriile cu avionul și multe alte lucruri care au loc în atmosfera noastră.
Curentul jet este un curent aerian de mare altitudine, extrem de rapid și deosebit de periculos pentru navigația aeriană. Curentele-jet se produc între 6-13 km, au formă tubulară, secțiune ovală, lățime de până la 500 km și grosime de până la 7 km și viteze de 100-400 km/h care cresc dinspre exterior spre interior. Locul lor se schimbă zilnic și în funcție de anotimp. Sunt utili aeronavelor care zboară în direcția și sensul lor de deplasare, dar zborul împotrivă și traversarea acestora este foarte periculoasă putând duce la ruperea aeronavelor.
Curenții jet se formează atunci când masele de aer cald se întâlnesc cu masele de aer rece din atmosferă.