Ce este pneumonia comunitară, boala care afectează tot mai mulți români
De Razvan Paltin.
Publicat pe 18.05.2022 la 11:17
Actualizat pe 18.05.2022 la 11:17
În ultimele zile auzim tot mai mult de diagnosticul pus de medici pacienților, pneumonia comunitară, asta după doi ani de pandemie. Tot mai multe persoane ajuns să fie depistate cu această boală, dar iată ce reprezintă ea, de fapt, și cum se manifestă.
- Cum se manifestă pneumonia comunitară
- Ce e de făcut în cazul infectării
Pneumonia reprezintă o afecțiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar, de origine infecționează, însă în ultimele zile auzim tot mai des de pneumonia comunitară care se transmite cu rapiditate de la o persoană la alta pe care respiratorie.
Ce reprezintă pneumonia comunitară, boala care afectează românii în perioada aceasta
Se pare că această boală e una foarte periculoasă, iar medicii susțin că are o rată de mortalitate de 15% în cazul pacienților cu comorbidități.
Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produse prin comunitate, iar transmiterea este foarte ridicată în cazul persoanelor imunocompromise.
În cazul pacienților care au comorbidități se impune internarea în spital pentru a fi administrat un tratament specific, iar în această grupă intră persoanele care suferă de boli renale cronice, BPOC, bronșiectazii, dar și persoanele cu imunitatea scăzută, după cum declară medicii.
Prin ce se manifestă pneumonia comunitară
Pneumologul Gabriel Geru de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara susține că pneumonia comunitară se manifestă prin febra ridicată, de peste 38 de grade, care are un debut acut, dar și frisoane, junghiuri toracice și tuse cu expectorații.
Totodată, se mai prezintă și dificultăți de respirație, mialgii, dar și cefalee și hemoptizie, spută cu sânge.
Se recomandă ca în cazul bâtrânilor sau celor cu afecțiuni grave să fie purtată masca de protecție în continuare pentru a nu exista riscul să li se tranmsită această boală.
„Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme şi toamna. Acum am constatat o creştere a numărului de persoane care contractează pneumonii chiar şi în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 de grade”, a spus medicul.
Citește și: Ceaiul de ceapă pentru tuse - preparare și mod de administrare