Ce legătură de sânge are Charles, Regele Angliei, cu România. Cine era stră-străbunica lui
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 09.09.2022 la 14:30
Actualizat pe 09.09.2022 la 14:30
Familia regală a Regatului Unit al Marii Britanii are rădăcini în România. Implicit, Charles, care a fost încoronat azi, după moartea reginei Elisabeta a II-a, are legături de sânge cu țara noastră. Mai exact, stră-străbunica lui este o femeie născută într-o localitate din județul Mureș.
- Legătură de sânge a lui Charles, Regele Angliei, cu România
- Află cine era stră-străbunica lui!
Românii știu deja de vizitele Regelui Charles al Marii Britanii în România, pe când acesta era prinț moștenitor, dar puțin cunosc legătura de sânge pe care suveranul o are cu țara noastră. Arborele genealogic la familiei regale al Angliei arată clar rădăcinile suveranului pornesc dintr-un sat din Mureș.
Legătură de sânge a Regelui Charles al Angliei cu România
După moartea Reginei Elisabeta a II-a, mama lui Charles, acesta a fost proclamat Rege al Angliei, fiind primul în linia de succesiune la tron. Atât el, cât și longeviava suverană ”se trag” parțial din țara noastră, țară al cărui patrimoniu rural din Transilvania a fost promovat și conservat în mare parte de Charles.
Preocuparea regelui cu privire la țara noastră nu este întâmplătoare, ci are la bază legătura între România și Coroana britanică, reprezentată de Regina Mary (Maria), fosta soție a Regelui George V al Marii Britanii, bunica regretatei Regine Elisabeta a II-a și, care a fost nepoata contesei Claudia Rhédey de Kis-Rhéde. Aceasta s-a născut la Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș.
Mai mult de atât, „sângele” românesc al Monarhiei Britanice de azi ajunge în istorie până la Vlad Țepeș și, implicit, la marea dinasite a Basarabilor.
Prin venele regelui Charles curge şi sânge românesc, el fiind în linie dreaptă stră-strănepotul contesei Claudia Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş. Contesa a murit la doar 29 de ani, pe când era însărcinată cu al patrulea copil și a fost înmormântată chiar în biserica din localitatea mureşeană, peste drum de conacul în care s-a născut.
Cum arată arborele genealogic al familiei regale a Marii Britanii, pornind de la stră-străbunica regelui Charles
Fiul contesei Claudia, contele Franz von Teck, născut în 1837, s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide de Cambridge, care urma să-i facă trei băieţi şi o fiică, Mary Victoria, născută la 26 mai 1867. Ea s-a căsătorit în 1893 cu cel care urma să fie viitorul rege al Marii Britanii, George al V-lea, devenind regină din anul 1910.
După moartea soțului ei, regele, a devenit „Regina-Mamă”, dar i s-a mai spus și ”Regina cea bătrână”. Ea i-a dăruit lui George al V-lea mai mulţi copii, printre care şi cei doi urmaşi la tron: Edward al VIII-lea şi George al VI-lea. Primul, moştenitorul de drept, a domnit doar 11 luni, apoi a abdicat în favoarea fratelui său mai mic. Astfel, George al VI-lea a devenit rege și a domnit până în 1952, când a fost urmat la tron de fiica lui cea mare, Elisabeta a II-a, mama Regelui Charles, cea care a murit ieri, 8 septembrie 2022, după 70 de ani de domnie.
Ce legătură are cu Vlad Țepeș
Cât despre legătura familiei regale cu Vlad Țepeș, însuși Regele Charles a declarat în documentarul „Wild Carpathia” că e urmașul vestitului domnitor.
Charles a spus „Sunt urmașul lui Vlad Țepeș!”. Implicit, acesta este și urmașul renumitei dinastii a Basarabilor, de care aparține și familia Drăculeștilor, considerată de unii istorici drept „prima familie regală a Țării Românești”, de care aparținea temutul domnitor muntean.
Afirmația Regelui Charles se bazează pe o amplă lucrare de istorie și genealogie, „British Chronicle” („Cronicile Britanice”), în două volume, scrisă de David Hughes. În cuprinsul acesteia se prezintă un arbore genealogic al monarhiei britanice ce conține cinci variante prin care sângele de familie al lui Vlad Ţepeş a ajuns, prin doi dintre fiii lui, dar și printr-unul dintre frații vitregi, Vlad Călugărul (domn al Țării Românești între 1482-1495), direct la Charles. Toate cele cinci „ramuri” genealogice ce pornesc de la Vlad Țepeș și Vlad Călugărul ajung în acelaşi loc: la contesa Claudia Rhédey, stră-străbunica lui Charles.