Ce să nu faci după ce ai mâncat. Obiceiul nociv care îți poate distruge sănătatea
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.09.2024 la 21:36
Actualizat pe 14.09.2024 la 22:30
Masa este un ritual important pentru multe persoane și trebuie să fie luată cât mai în serios. După ce ai terminat, există anumite activități care nu sunt recomandate, deoarece pot cauza probleme majore
- Ce să nu faci după ce ai mâncat
- Obiceiul nociv care îți poate distruge sănătatea
După ce ai mâncat, există câteva obiceiuri care pot avea un impact negativ asupra sănătății tale. Unul dintre ele cel mai nociv și poate duce la oboseală cronică, cu toate că pare foarte inofensiv.
Consumul de ceai după masă aduce multe probleme
Consumul de ceai imediat după masă poate afecta absorbția fierului din alimente, în special în cazul fierului non-hem, care se găsește în alimente de origine vegetală (precum legumele verzi, fasolea, cerealele integrale). Fierul hem, prezent în carnea roșie, este mai ușor absorbit de organism, dar și el poate fi influențat într-o anumită măsură de consumul de ceai.
Cu cât consumi mai mult ceai imediat după masă, cu atât mai mult va fi afectată absorbția fierului. Poate fi influențată și de prezența altor nutrienți. De exemplu, vitamina C ajută la absorbția fierului și poate contracara parțial efectul inhibitor al ceaiului.
Pentru a minimaliza efectul, așteaptă 1-2 ore după masă înainte de a consuma ceai.Consumă alimente bogate în vitamina C (citrice, ardei gras, broccoli) în timpul mesei pentru a spori absorbția fierului.
Alte obiceiuri care duc la probleme după masă
Fumatul imediat după masă este unul dintre cele mai nocive obiceiuri. Studiile arată că fumatul după masă poate amplifica riscurile asociate cu cancerul și poate afecta negativ digestia, deoarece nicotina interferează cu absorbția nutrienților.
Activitatea fizică intensă imediat după masă poate afecta digestia și poate duce la disconfort abdominal. Organismul are nevoie de sânge suplimentar pentru a ajuta digestia, iar exercițiile fizice pot redirecționa fluxul de sânge de la stomac către mușchi, încetinind astfel procesul digestiv.
Mersul la culcare imediat după masă poate crește riscul de reflux gastroesofagian și arsuri la stomac. Poziția culcată face ca sucurile gastrice să se întoarcă mai ușor în esofag, ceea ce poate provoca iritații.
Deși fructele sunt sănătoase, consumul imediat după masă poate duce la balonare și poate încetini digestia. Fructele se digeră mai rapid decât alte alimente, iar dacă le consumi la finalul mesei, pot fermenta în stomac.