Ce simbolizează culorile în cultura universală
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 06.07.2022 la 17:03
Actualizat pe 06.07.2022 la 17:03
Parte din fiecare imagine din viața noastră, culorile ne înfrumusețează experiențele, ne oferă expresivitate și ne permit să ne bucurăm mai mult de tot ceea ce este în jurul nostru. Culorile înseamnă artă, emoție, profunzime. Dincolo de culorile principale, nuanțele sunt cele care fac lucrurile și mai interesante. Se spune că viața în alb și negru ar fi plictisitoare, iar culorile sunt cele care schimbă totul în bine.
- Semnificația culorilor în cultura universală
- Află ce simbolizează fiecare dintre ele
În universul cromatic, fiecare culoare poartă cu sine anumite simboluri. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au asociat culorile cu sentimente, trăiri, experiențe. Zodiile au asociate culori dominante, oamenii au culori preferate, fiecare lucru și fiecare moment poate fi asociat cu anumite culori. Se spune că noi învățăm mai bine din experiențe vizuale, iar culorile au un rol esențial.
Abundența de culori induce de obicei stări plăcute, la orice vârstă. Culorile aprinse înseamnă de obicei energie vitală. Nu întâmplător, foarte multe elemente legate de lumea divertismentului sunt pline de culoare. Inclusiv în jocuri, chiar și la sloturi. Este simplu de observat la jocuri de păcănele online că multe asemenea sloturi insistă pe culori. Unele jocuri ca la aparate au în denumirea lor chiar curcubeul (suma culorilor principale) - Rainbow Luck, Rainbow Queen sau Double Rainbow. Alternanța de culori atrage atenția și creează un sentiment plăcut, o energie apreciată de pasionații de jocuri online. Chiar și jocuri clasice precum Tetris sunt acum pline de culoare.
Una dintre cele mai des desemnate drept culoare preferată este culoarea roșie. Simbolistica sa este puternică pentru că roșul înseamnă viață, iubire, umanitate. Roșu este sângele, deci chiar și omul de Neandertal presăra se pare pe trupul celor îngropați acest colorant pentru a le reda culoarea caldă a vieții. Uneori, roșul este asociat cu puterea, curajul, pasiunea, sexualitatea (felinarele roșii din Amsterdam), chiar agresivitatea. Tradafirii roșii și florile roșii în general sunt un simbol al romantismului, al dragostei de cuplu. În artă, roșul poate fi focul, soarele, viața.
În Egiptul Antic, cel mai des roșul avea o semnificație negativă, fiind asociat cu șarpele dușman Apepși și cu zeul-dușman Suteh, deci cu violența. Elementele demonice sunt de asemenea legate de tot ceea ce este roșu. Așadar, simbolistica acestei culori are două direcții distincte. Din punct de vedere religios, roșul este asociat cu divinitatea, cu sacrificiul din iubire arzătoare.
Despre galben, se poate spune că este o culoare ce induce ideea de pământ, soare plăcut, fericire. Culoarea aurului, galbenul a fost asociat în vechi timpuri cu zeitățile. Goethe numea galbenul „o culoare veselă, vie și cu efect liniștitor; însă ea aluneca lesne intr-o culoare neplăcută, prin cele mai ușoare combinații ea depreciindu-se, devenind urâtă și bătând în gri”. Galbenul poate reprezenta inclusiv elemente negative - gelozie, agresivitate, viclenie. Verdele, culoarea ierbii și a pădurilor, este o culoare vitală, energică, pozitivă, asociată adesea cu speranța, optimismul. Verdele este culoare a primăverii, a renașterii.
Verdele este o culoare vitală, pozitivă, asociată cu energia vieții. Verde este culoarea ierbii și a pădurilor, culoarea primăverii, a renașterii. Verdele este legat de fotosinteză, procesul nencesar vieții pe pământ. Mai multe minerale au o culoarea verde, inclusiv smaraldul. Ca simbol cromatic politic, verdele vizează curentele ce mizează pe viața trăită natural. În islam, verdele este culoarea profeților.
Albastru este o culoare legată adesea de spiritualitate, de meditație, de maturitate. Culoarea cerului și a mărilor, albastrul a fost asociat adesea cu zeii, inclusiv Zeus. Se spune că amuletele de culoare albastră au darul de a anihila privirile rele. Albastrul poate fi considerată și o culoare a loialității.
.