Ce sunt Moșii de iarnă sau de vară, zilele în care sunt pomeniți morții. De unde vine denumirea acestui obicei
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.02.2023 la 16:57
Actualizat pe 06.02.2023 la 16:57
Țara noastră este una unde credința în divinitate este larg răspândită și extrem de puternică. În urmă cu câțiva ani, în urma unui studiu care a fost realizat în 34 de state de pe continent, România ocupa primul loc într-un top al celor mai religioase ţări din Europa. Ce sunt Moșii de iarnă sau de vară, zilele în care sunt pomeniți morții. De unde vine denumirea acestui sărbători.
- Ce sunt Moșii de iarnă sau de vară
- De unde provine denumirea acestei sărbători
- Cele mai importante tradiții de Moși
În fiecare an, după cum spune tradiția, în sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de Carne, când începe Postul Mare, se pomenesc morții, după ritualul Moșilor de Iarnă. Moșii de vară au o însemnătate aparte în rândul creștinilor, fiind ziua în care se pomenesc cei morți. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor și se mai numește și Sâmbăta Morților.
Ce sunt Moșii de iarnă sau de vară
În bisericile ortodoxe, de două ori pe an, se fac pomeniri generale ale morţilor, numite în popor Moşii de iarnă şi Moşii de vară. Cele două sărbători se referă la unul dintre cele mai importante parastase ce trebuie să fie realizat. În sine, Moșii de Vară și de Iarnă sunt adesea recunoscuți sub denumirea lor populară, și anume ”Sâmbăta Morților”.
În timp ce Moșii de Iarnă sunt prăznuiți la începutul fiecărui an, iar Moșii de Vară sunt mereu înainte de Rusalii. Această tradiție este una foarte veche și este respectată de credincioșii din toată țara.
De unde provine denumirea acestei sărbători
Așa cum am menționat și anterior, Moșii de iarnă sau de vară, sau Pomenirea Morților, este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Aceasta sâmbătă mai este cunoscută în popor și sub denumirea "Moșii de iarnă".
Cuvantul "moși" vine de la "strămoși", și face referire la persoanele care au trecut în neființă. Așadar, cu apelativul "moși" sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși dintre care: "Moșii de primăvară", de Măcinici, "Moșii de vară" sâmbăta dinaintea Rusaliilor, "Moșii de toamnă" în prima sâmbătă din luna noiembrie, "Moșii de iarnă" sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.
Cele mai importante tradiții de Moși
În acesta an, Moșii de iarnă vor fi prăznuiți pe data de 18 februarie și marchează începutul celor 7 sâmbete ale morților, care se încheie în Săptămâna Mare.
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților
- sunt pomeniți toți cei care au trecut la cele veșnice,
- unul dintre cele mai importante obiceiuri ala acestei zile este datul de pomană. Credincioșii duc la biserică o sticlă cu vin, colac, colivă, dar și alte mâncăruri, pentru a fi slujite de către preoți,
- în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.
- în Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț care se dă celui mai sărac cu scopul de a aduce spor atât celui care primește pomana, cât și celui care o dă.
- la cimitir se aprind cel puțin două lumânări
- în această zi nu se lucrează
- nu se fac nunți
- pentru cei decedați de mai puțin de un an se face un pomelnic separat, pentru a nu fi pomeniți alături de ceilalți
Citește și: Ce nu e bine să faci de Moșii de vară! Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților