Cu cât cresc ratele românilor care au credite în euro. Dobânda cheie a fost, din nou, majorată
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 16.03.2023 la 22:41
Actualizat pe 16.03.2023 la 22:41
Banca Centrală Europeană a anunțat că dobânda cheie a fost majorată, ceea ce înseamnă că românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru rate. Instituția a anunțat că măsura de a crește dobânda de referință cu 50 de puncte de bază vine ca urmare a situației de pe piață.
- Dobânda cheie a fost, din nou, majorată de Banca Centrală Europeană
- Cu cât vor crește ratele românilor care au credite în euro
Banca Centrală Europeană a anunțat că dobânda cheie a fost, din nou, majorată. De această dată, este vorba de o creștere cu 50 de puncte de bază, o soluție pe care reprezentanții instituției au anunțat-o în urmă cu o lună.
Cresc ratele pentru românii care au credite în euro
Anunțul BCE îi afectează, în mod direct, pe cei care au credite în euro. Creșterea dobânzii de referință se va reflecta în ratele românilor.
Nu este singura majorare a dobânzii, ci în ultimele luni, cei care au credite în euro au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.
„Se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii Băncii Centrale Europene (BCE), în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea la timp a inflației la ținta pe termen mediu de 2%”, a transmis Banca Centrală Europeană, într-un comunicat, potrivit Antena 3.
Decizia anunțată de Banca Centrală Europeană cu privire la politica monetară
Reprezentanții BCE au anunțat că măsura a fost luată și în funcție de nivelul inflației, care a tot crescut în ultimele luni, principalul scop fiind acela ca inflația să ajungă la 2%. Creșterea dobânzii cheie se va observa începând din 22 martie 2023.
„Sectorul bancar din zona euro este rezistent, având poziții solide de capital și lichiditate. În orice caz, setul de instrumente de politică al Băncii Centrale Europene (BCE) este pe deplin echipat pentru a oferi sprijin sub formă de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a menține buna transmitere a politicii monetare. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, având poziții solide de capital și lichiditate”, au mai anunțat reprezentanții BCE, potrivit sursei citată mai sus.
Citește și: Veste bună pentru românii cu rate calculate în funcție de ROBOR. La cât a scăzut indicele