De ce pastele au forme diferite? Cu ce sos se mănâncă în funcție de cum arată
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.02.2023 la 22:09
Actualizat pe 21.02.2023 la 22:09
Pastele vin în diferite forme pentru a se potrivi diferitelor nevoi culinare din fiecare rețetă. Acest lucru se datorează faptului că pastele absorb sosurile într-un ritm diferit, în funcție de grosimea și forma lor. Deși există peste 350 de soiuri de paste, puțini știu cu ce sos se mănâncă în funcție de cum arată.
- De ce pastele au forme diferite?
- Cu ce sos se mănâncă în funcție de cum arată
Pastele sunt un fel de mâncare specific Italiei. Ele pot fi împărțite în două mari categorii: paste uscate și paste proaspete. De ce pastele au forme diferite? Cu ce sos se mănâncă în funcție de cum arată.
De ce pastele au forme diferite? Cu ce sos se mănâncă în funcție de cum arată
- Spaghete - au formă cilindrică, care este originară din Italia. Spaghetele se prepară folosind făină de grâu măcinată sau griș și apă. Prin folosirea făinii rafinate rezultă paste albe, dar poate fi folosită și făină integrală. Spaghetele se pot potrivi cu o întreagă gamă de feluri de mâncare, cum ar fi sardine, brânză de vaci, creveți, roșii și aproape orice sos pe bază de plante.
-
Fusilli Lunghi - în mod tradițional, fusilli lunghi a fost preparat prin răsucirea rapidă a unei șuvițe de spaghete proaspete în jurul unui ac de tricotat. Fusilli lunghi a fost servit în mod tradițional cu preparate din fructe de mare napolitane. Acest soi de paste se servește cel mai bine cu brânză de oaie sau cu sos de roșii și legume condimentat cu ardei și vinete.
-
Fidea - Vermicelli se traduce prin viermi mici în italiană; acest soi de paste tradiționale are o formă rotundă la fel ca spaghetele, deși de obicei este mai groasă. Vermicelli este, în general, folosit pentru a face mâncăruri sărate și dulci cu supă de pui și, de asemenea, se vor potrivi perfect cu cartofi prăjiți și supe.
-
Capellini - este un soi de paste italiene foarte subțire, care are între 0,85 și 0,92 mm. Capellini are, de asemenea, formă de tijă și este adesea împachetat sub formă de fire lungi. Este perfect pentru mâncăruri savuroase cu supă cu legume.
-
Bucatini, denumit și perciatelli, este originar din Napoli. Bucatini are o formă alungită și un gol în interior cu o secțiune transversală rotundă. Datorită formei lor unice, Bucatini se servesc cu sos de roșii, brânză de oaie. Poate fi, de asemenea, destul de versatil cu sosuri făcute cu carne, pește sau unt.
-
Tagliatelle - un soi de paste tradiționale italiene care este originar din regiunile Emilia-Romagna din Italia. Tagliatelle este modelată în panglici lungi și plate care sunt similare fettuccinei și măsoară aproximativ 6,5 mm în lățime.
-
Penne - un tip extrudat de paste italiene cu bucăți care sunt în formă de cilindri. Sunt adesea servite cu pesto, marinara și sos arrabbiata.
-
Ravioli - sunt modelate în plicuri mici care pot fi umplute cu carne tocată, brânză, pește sau legume. Pastele ravioli sunt adesea servite cu sos picant sau sos gros de roșii.
-
Tortellini - un mic soi de paste în formă de inel care este originar din regiunea Emilia din Italia. În mod tradițional, tortellini era umplut cu un amestec de carne, brânză, nucșoară și ouă.