"Falia din Gorj este lungă şi poate da cutremure cu magnitudini mari." Ce spune expertul de la Fizica Pământului despre seismele care au avut loc în România
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 16.02.2023 la 08:30
Actualizat pe 16.02.2023 la 08:30
În cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Diaconescu, cercetător al INFP, a declarat că falia din judeţul Gorj, care a provocat cutremurul cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter, poate genera seisme cu magnitudini mari. De asemenea, un raport IGSU arată că am putea avea un seism cu magnitudinea de 8,1 în Vrancea.
- Ce spun specialiștii despre cutremurele din Gorj
- Un expert de la Fizica Pământului spune că falia din Gorj este lungă şi poate da cutremure cu magnitudini mari
- Raport IGSU: Am putea avea un seism cu magnitudinea de 8,1 în Vrancea
După valul de cutremure din România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) trage un semnal de alarmă. Potrivit specialiștilor, în Proiectului RO-RISK se arată că cel mai puternic cutremur care poate avea loc în zona seismică Vrancea este de 8,1 grade.
Ce spun specialiștii despre cutremurele din Gorj
Mihai Diaconescu, cercetător al INFP, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că falia din judeţul Gorj, care a provocat cutremurul de 5,7 pe scara Richter, poate genera cutremure cu magnitudini mari.
„Sunt formule care stabilesc legătura între magnitudine şi lungimea faliei. Cu cât falia este mai lungă, poate să potenţeze un cutremur cu o magnitudine mai mare. Uitaţi-vă ce lungă este această falie.
Nu putem să spunem că zona este necunoscută. Au fost cutremure, dar nu au fost atât de multe şi atât de puternice încât să ne atragă atenţia în mod deosebit, cum a fost zona Vrancea sau Dobrogea de nord.
Cauza este comună a cutremurelor din Gorj, modul de producere al cutremurelor este cam acelaşi, urmează să vedem şi procesul este în desfăşurare pe măsură ce apar noi replici, care este falia care guvernează", a declarat Mihai Diaconescu.
Ulterior, pentru antena3.ro, acesta a declarat că replicile ar putea dura încă două săptămâni.
„Cred că o să mai dureze vreo două săptămâni, trebuie să se încheie secvența seismică”., a spus Mihai Diaconescu.
Directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a vorbit, pentru aceeași sursă menționată anterior, despre valul de cutremure din România. Acesta spune că magnitudinea de 8,1 este una maxim aşteptată în țara noastră.
Potrivit specialiștilor de la IGSU, un seism de magnitudine peste 8 ar face zeci de mii de victime. Mai exact, numărul persoanelor grav rănite sau decedate ar fi de peste 45.000.
Cele mai mari seisme au fost în 1940, 1977 și 1986.