Gulaş unguresc după rețeta lui Chef Horia Manea. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru un preparat ca la carte

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 15.09.2025 la 11:16
Actualizat pe 15.09.2025 la 12:37
În episodul de astăzi de la Meniu de vedetă, Chef Horia Manea a propus un meniu complet, format dintr-un starter, murături asortate în saramură, un fel principal, gulaş unguresc, şi un desert, gem de caise.
- Cum faci cel mai bun gulaș unguresc
- Ingredientele de care ai nevoie
Rețetă murături asortate în saramură
Ingrediente:
3 l apă
60 g sare grunjoasă
2 bucăţi hrean
40 g boabe muştar
1 legătură frunze de ţelină
20 g boabe piper
20 g boabe de ienibahar
4 crenguţe de vişin
1.5 kg castraveţi mici
1.5 kg gogonele mici
1 kg morcov
1.5 kg conopidă
1 kg ardei
1 căpăţână usturoi
Mod de preparare:
Borcanele se sterilizează în cuptor. Apoi, se adaugă castraveţii, ţelina, morcovii şi hreanul, apoi, gogonelele, ardeii şi conopida. Se continuă cu încă un strat de conopidă, morcovi, hrean, ţelină şi usturoi. Apoi, muştarul, frunzele de ţelină, boabele de ienibahar, coriandrul, mărarul şi crenguţele de vişin. Peste, se adaugă saramura (pe foc, se amestecă apă, sare şi piper). Se sigilează borcanele.
Rețetă gulaş unguresc
Ingrediente:
400 g pulă de vită
1 ceapă
10 g boia dulce
1 morcov
3 g boia iute
3 căţei usturoi
1 păstârnac
Jumătate de rădăcina de ţelină
1 ardei roşu
1 roşie
2 cartofi
3 g chimen măcinat
1 frunză de dafin
Sare
Piper
Ulei de măsline
1l apă sau supă de vită
Mod de preparare:
Carnea de vită se prăjeşte în ulei de măsline. Când este gata, se adaugă la călit ceapa şi usturoiul. Se condimentează cu sare, piper, boia dulce şi boia picantă. Apoi, se toarnă supa de vită. Se continuă cu păstârnacul, ardeiul gras, roşiile, morocovul şi cartofii. La final, se adaugă foile de dafin şi chimenul. Se lasă la fiert 15 minute.
Rețetă gem de caise
Ingrediente:
2 kg caise
700 g zahăr
20 ml zeamă de lămâie
10 ml esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Se sterilizează borcanele în cuptor la 100 de grade, cu ventilaţie. Între timp, se pun la foc caisele împreună cu zahărul, esenţa de vanilie şi zeama de lămâie. Se lasă la fiert pentru 35 de minute. Se toarnă în borcane şi se sigilează.