Inteligența artificială recunoaște că poate pune omenirea în pericol: "Nu este inevitabil. Ar putea duce la pierderea de vieți"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.04.2023 la 10:58
Actualizat pe 27.04.2023 la 10:58
În ultima perioadă au fost purtate o mulțime de discuții despre inteligența artificială și despre impactul pe care l-ar putea avea asupra omenirii. La un moment dat, Elon Musk, fondatorul Tesla, compara AI cu pericolele dictatorului din Coreea de Nord. Bill Gates, cofondatorul Microsoft, spunea, de asemenea, că e nevoie de precauție pentru binele poate depăși răul dacă este gestionat corespunzător. Inteligența artificială recunoaște că poate pune omenirea în pericol.
- Inteligența artificială recunoaște că poate pune omenirea în pericol
- AI nu exclude pierderea de vieți omenești
Evoluțiile recente au făcut ca mașinile super-inteligente să fie posibile mult mai devreme decât se credea inițial. Inteligența artificială recunoaște că reprezintă cu adevărat un pericol pentru omenire și nu exclude pierderea de vieți omenești.
Inteligența artificială recunoaște că poate pune omenirea în pericol
În esență, inteligența artificială se referă la construirea de mașini care pot gândi și acționa inteligent și include instrumente precum algoritmii de căutare ai Google, sau mașinile care fac posibile autoturismele autonome.
"Dacă AI este programată sau antrenată într-un mod inadecvat, acesta ar putea provoca erori sau accidente, ceea ce ar putea duce la daune materiale și, în cel mai rău caz, la pierderea de vieți omenești.
Un alt mod în care AI poate deveni periculoasă este prin utilizarea acesteia în moduri care încalcă intimitatea sau drepturile omului, cum ar fi monitorizarea sau colectarea de date personale fără acordul sau cunoștința utilizatorilor. Aceasta ar putea duce la încălcări ale vieții private sau ale drepturilor civile și ar putea afecta încrederea și securitatea utilizatorilor în utilizarea tehnologiilor bazate pe AI.", se arată în informațiile oferite de chatGPT.
Experții în domeniu lucrează pentru inteligența generală artificială, în care sistemele pot face față oricăror sarcini pe care oamenii inteligenți le-ar putea îndeplini.
"De asemenea, există posibilitatea ca AI să fie utilizată în scopuri răuvoitoare sau malitioase, cum ar fi crearea de roboți sau agenți virtuali care sunt programați să comită acțiuni ilegale sau periculoase, cum ar fi atacurile cibernetice sau dezinformarea în scopuri politice.", se mai arată în informațiile oferite de chatGPT.
Elon Musk, declarații după ce dezvoltarea sistemelor AI a fost pusă pe pauză
La sfârșitul lunii martie, fondatorul Tesla, Elon Musk și alți experți în AI au decis să pună pe pauză, pentru șase luni, dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât GPT-4, recent lansat de OpenAI.
"Inteligența artificială avansată ar putea reprezenta o schimbare profundă în istoria vieții pe Pământ și ar trebui planificată și gestionată cu grijă și cu resurse pe măsură.(...) Societatea a oprit alte tehnologii cu efecte potențial catastrofale asupra noastră. Putem face asta aici și acum. Să ne bucurăm de o vară lungă cu AI, dar să nu ne grăbim nepregătiți spre toamnă", se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Elon Musk, experţi şi lideri ale unor companii din domeniul tech.