Medicii, apel disperat, în urma exploziei puternice de la Crevedia! E nevoie de sânge! Unde pot merge românii să doneze
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 26.08.2023 la 22:36
Actualizat pe 26.08.2023 la 23:23
Medicii fac apel disperat, după ce mai multe persoane au fost rănite, în urma exploziei puternice de la Crevedia. Printre cei care au spus că este nevoie de sânge se numără doctorul Tudor Ciuhodaru.
- Medicii, apel disperat, în urma exploziei puternice de la Crevedia
- E nevoie de sânge
- Unde pot merge românii să doneze
Având în vedere situația gravă în urma exploziei puternice de la Crevedia, medicul Tudor Ciuhodaru a postat un mesaj pe Facebook, explicând faptul că este nevoie de sânge. Conducerea Ministerului Sănătății a anunțat că pacienții au fost tranportanți de urgență la spital, iar 12 unități spitalicești sunt pregătite pentru a-i primi.
Medicii au făcut apel disperat, după explozia de la Crevedia
Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un apel către cei care pot să doneze să nu stea pe gânduri, având în vedere situația disperată.
„Vă rog din nou, donați sânge. Răniții din explozia de la Crevedia vor avea nevoie. Puteți salva o viață. Centrele de transfuzie ar trebuie deschise de urgență. Vă mulțumesc tuturor celor care ați donat, donați și veți dona”, a scris Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.
Ce condiții trebuie să îndeplinească donatorii
„1. Vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. Sunt mențiuni speciale pentru cei care donează pentru prima dată la peste 50 de ani.
2. Greutatea corporală minimă de 50 de kg.
3. Tensiunea arterială – peste 100/60 mmHg.
4. Puls regulat de 50-100/minut.
5. Temperatura mai mică de 37,5 grade Celsius.
6. Hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbați.
7. Nu ați consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona.
8. Nu ați avut în ultimul timp intervenții chirurgicale sau pierderi de sânge.
9. Nu ați avut alte boli precum hepatită, tbc, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu aveți alte afecțiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice.
10. Nu sunteți gravide, lehuze (nu puteți dona sânge timp de 18 luni după naștere) sau nu sunteți în perioada menstruală.
11. Intervalul de timp între 2 donări succesive este de 8 săptămâni pentru donatorii de sânge, cu acceptare a maxim 5 donări pe an la bărbați şi 4 la femei.
12. Pe lângă beneficiile pentru sănătate cei ce donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc șapte tichete de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumătate de preț.
13. Donarea de sânge se poate face la centrul regional de transfuzii sanguine din județul dumneavoastră. În Iași vă puteți prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași”, a mai scris medicul, în mesajul postat pe rețelele de socializare.