Metoda folosită de un comerciant din Dragonul Roșu pentru limitarea plăților cu bani gheață. Cum a procedat
Publicat pe 04.11.2023 la 09:59 Actualizat pe 04.11.2023 la 09:59
După ce Guvernul a impus limitarea plăților cash, comercianții s-au confruntat cu diverse provocări și situații neașteptate. Cu toate acestea, un comerciant din celebrul complex comercial Dragonul Roșu a găsit o metodă ingenioasă pentru a face față noilor reglementări.
- Cum a procedat un comerciant pentru limitarea plăților cu bani gheață
- Metoda folosită
Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit pe Facebook o experiență inedită primită de la un comerciant care achiziționează mărfuri de la Dragonul Roșu.
Cum a procedat un comerciant pentru limitarea plăților cu bani gheață
Situația a început atunci când clientul său, căruia trebuia să-i efectueze plata, a refuzat să accepte plata prin transfer bancar sau cu cardul și a solicitat să primească toți banii în numerar pe loc.
Comerciantul a oferit o alternativă surprinzătoare - dacă clientul dorea o factură fiscală, ar trebui să accepte defalcarea sumei în rate zilnice, fiecare tranșă de 1.000 de lei. Această abordare a permis respectarea noilor reglementări care limitează plățile cash, intrate în vigoare de pe data de 1 noiembrie.
Guvernul și-a asumat răspunderea
Aceste măsuri fiscale au fost introduse și majorează taxele, iar Guvernul și-a asumat răspunderea pentru ele. Președintele Klaus Iohannis a promulgat pachetul de măsuri joi, iar acesta a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 27 octombrie. Anumite schimbări vor intra în vigoare de la 1 noiembrie, în timp ce altele vor deveni operaționale la 1 ianuarie 2024.
De la data de 1 noiembrie, limitele pentru încasările cash la persoane juridice au fost stabilite la un plafon zilnic de 1.000 lei. De asemenea, regulamentul interzice încasările fragmentate în numerar pentru facturile cu valori mai mari de 1.000 lei sau 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry.
Cu atât mai mult, se interzice fragmentarea facturilor pentru livrările de bunuri sau prestarile de servicii cu valori mai mari de 1.000 lei sau 2.000 lei. Totodată, sumele în numerar deținute de persoanele juridice nu pot depăși plafonul de 50.000 lei la sfârșitul fiecărei zile.