Moșii de Toamnă pică pe 4 noiembrie 2023. Ce se face în Sâmbăta Morților
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 03.11.2023 la 12:27
Actualizat pe 03.11.2023 la 13:19
Moșii de Toamnă nu au o dată fixă, dar sunt sărbătoriți în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. Creștinii se roagă pentru sufletele celor adormiți și este indicat să se dea de pomană. Ce alte tradiții se mai respectă pe 4 noiembrie 2023.
- Moșii de toamnă pică pe 4 noiembrie 2023
- Ce se face în Sâmbăta Morților
În fiecare an, în prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Moșii de Toamnă, fiind prima sărbătoare în care se face pomenirea celor adormiți înainte ca Postul Nașterii Domnului să înceapă pe 15 noiembrie. Se spune că în această zi importantă pentru creștini este bine să se dea de pomană, iar în unele zone, se pune pe aceeași farfurie cu alimente și o monedă, pentru sporul casei și armonie în familie.
Ce se împarte în Sâmbăta Morților
Tradiția spune că este bine să fie dat de pomană și nu există anumite reguli stricte în ceea ce privește alimentele care ar trebui împărțite. Coșul pregătit pentru a fi sfințit la biserică conține farfuria cu colivă, care mai apoi trebuie împărțită celor săraci, colacul împletit, sticla de vin, lumânările și pachetele în care pot fi puse de la fructe, dulciuri ori mâncare gătită.
Ce se duce la biserică
Toate acestea trebuie să fie sfințite de preot și pe lângă alimente, mai trebuie și tămâie, despre care se spune că are un rol cu atât mai important în Sâmbăta Morților decât într-o zi oarecare. Este bine ca tămâia să ardă în timpul în care se face slujba de pomenire, fiind simbolul vieții chiar și după moarte.
Ce se mai face cu ocazia Moșilor de Toamnă
Chiar dacă la bază este o sărbătoare dedicată celor adormiți, se spune că este bine ca finii să meargă la nași cu colaci, iar mai apoi, de Crăciun, se merge tot cu colaci. Tradiția se practică în mai multe zone din țară și are rolul de a consolida relațiile în familie. O altă tradiție considerată importantă este aceea de a-i ierta pe cei cu care ai avut conflicte și să fii împăcat cu această decizie. De altfel, se spune că discuțiile în contradictoriu în această zi aduc ghinion.
Ce semnificație are coliva
În Sâmbăta Morților, coliva are o semnificație mult mai puternică față de alte slujbe. La bază este considerată o jertfă și modul prin care cei care au rămas în viață au grijă de amintirea celor adormiți. Din coliva mare, după ce a fost sfințită, se taie în mai multe bucăți și se împarte. Tradiția mai spune că dacă nu ajungi să oferi cuiva coliva, să dai celui din fața ta.
Ce reprezintă Moșii de Toamnă, sărbătoarea de pe 4 noiembrie
Sâmbăta Morților este ziua în care are loc un parastas colectiv și se spune că așa cei adormiți pot să își găsească liniștea și să li se ierte păcatele. Moșii sunt prăznuiți de fiecare dată sâmbăta, pentru că tot în ziua de sâmbătă, Hristos le-a oferit celor morți viață veșnică. Într-un an, există 20 de zile de acest fel, cunoscute în popor tot ca Moși, printre care și înainte de Lăsatul de sec de carne pentru Postul Nașterii Domnului, cei 40 de Mucenici și Ajunul Rusaliilor.