Noi modificări în Codul Rutier! Sunt vizați cei care împrumută maşina! Dacă nu își respectă obligațiile, vor primi amenzi uriașe
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 11.11.2022 la 12:07
Actualizat pe 11.11.2022 la 12:07
Au fost făcute noi modificări în Codul Rutier și au fost stabilite noi reguli pentru cei care dau cu împrumut mașina. Așadar, potrivit unui proiect de lege ce a primit deja votul Parlamentului, cei care vor dori să împrumute mașina personală rudelor sau cunoscuţilor, vor fi fi obligaţi să dea date despre indentitatea șoferului, Poliţiei Locale. Această regulă se va aplica și în cazul mașinilor care sunt înmatriculate pe numele firmelor.
- Noi modificări în Codul Rutier
- Sunt vizați cei care împrumută maşina
- Dacă nu își respectă obligațiile, vor primi amenzi uriașe
Dacă până în prezent, cei care împrumutau mașina cunoscuților erau obligați să dea detalii despre șoferi polițiștilor de la rutieră, o modificare a OUG 195/2002 – CODUL RUTIER îi va obliga pe proprietarii de mașini să ofere date despre persoana care le conduce vehicului și polițiștilor locali.
Noi modificări în Codul Rutier. Sunt vizați cei care împrumută maşina
Așadar, atenție celor care obișnuiesc să împrumute vehiculul pe care îl dețin altor prieteni, rude sau cunoștințe! Potrivit unui proiect de lege ce a primit deja votul Parlamentului, aceștia vor fi fi obligaţi să dea date despre indentitatea șoferului, Poliţiei Locale. Această regulă se va aplica și în cazul mașinilor care sunt înmatriculate pe numele firmelor.
Așadar, potivit avocatnet.ro, poliţia locală va putea solicita date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor.
Dacă proprietarul refuză să furnizeze Poliţiei Locale datele solicitate, acesta va fi amendat, iar suma nu este deloc una mică.
Dacă nu își respectă obligațiile, vor primi amenzi uriașe
Propiertarii de mașini care își împrumută autoturismele și nu vor colabora cu Poliția Locală pentru a furniza datele persoanei căreia i-a fost dat vehiculul, vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. La un scurt calcul, având în vedere că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru proprietarii de maşini personale, în timp ce, în cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte-amendă).
Citește și: Noi reguli în sensul giratoriu. La ce vor trebui să fie atenți șoferii de acum în colo