Nuielușa lui Moș Nicolae. De unde vine acest obicei și ce semnificație are
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 04.12.2023 la 12:48
Actualizat pe 04.12.2023 la 12:48
Românii se pregătesc pentru venirea lui Moș Nicolae, unul dintre cele mai așteptate momente pentru cei mici. Această sărbătoare are o mulțime de tradiții, iar una dintre ele este nuielușa lui Moș Nicolae. Iată de unde vine acest obicei și ce semnifică.
- Ce semnificație are nuielușa lui Moș Nicolae
- Ce trebuie să știe românii despre acest obicei
Luna decembrie îi întâmpină pe oameni cu o mulțime de surprize. Înainte de punctul culminant, și anume seara de Crăciun, copiii îl așteaptă nerăbdători pe Moș Nicolae.
Iată ce tradiții are această sărbătoare și de unde au apărut. Nuielușa lui este una dintre tradițiile cele mai respectate de oamenii din întreaga lume.
Se spune că Moș Nicolae aduce nuielușe celor care nu au fost cuminți
Potrivit legendei, Moș Nicolae îi vizitează pe toți copiii în seara din cinci spre șase decembrie. Însă, nu toți copiii primesc cadourile pe care și le doresc.
Cei care nu au fost cuminți și nu și-au ascultat părinții, vor primi nuielușe. Acest ”cadou” nu este întâmplător, căci are rolul să îi cumințească pe copii până anul viitor, când Moș Nicolae îi va vizita, din nou.
Originea obiceiului
Acest obicei a pornit încă din cele mai vechi timpuri. Moș Nicolae, cunoscut atunci ca și episcop de Myra, l-a lovit cu palma pe Arie, care jignea obiceiurile bisericești. De atunci, tradiția presupune ca persoanele cu intenții și fapte rele să primească nuielușe de la Moș Nicolae, care să îi cumințească.
Idei de nuielușe decorate pentru Moș Nicolae
Nuielușele de Moș Nicolae nu arată la fel ca cele obișnuite. De-a lungul timpului, copiii și adulții au început să le decoreze pentru a se potrivi cu atmosfera festivă a acestei perioade.
Acestea sunt, de cele mai multe ori, decorate cu globuri, figura lui Moș Crăciun sau chiar colopoței. De asemenea, sunt colorate și strălucesc, astfel că sunt aproape imposibil de trecut cu vederea.