Orașul din România cu cel mai greu de respirat aer! Topul orașelor poluate. Brașov e pe listă! / FOTO
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 07.10.2022 la 10:58
Actualizat pe 07.10.2022 la 10:59
Deși monitorizarea calității aerului este deficitară în România, mai multe orașe din țara noastră au intrat în topul celor mai poluate orașe din Europa. Aceste localități se află chiar pe locuri fruntașe. Iată ce oraș din România are cel mai greu de respirat aer, conform unui raport publicat anul trecut!
- Cum stau orașele din România la capitolul poluare
- Ce municipiu are aerul cel mai greu de respirat
Mai multe orașe din România au ajuns în topul celor mai poluate localități din Europa. Toate cele patru orașe care au putut monitoriza corect calitatea aerului au ajuns pe locuri fruntașe în acest top, în care au fost incluse 300 de localități / orașe de pe continent. Astfel, nici nu s-au luat în calcul celelalte orașe care nu au stații de monitorizare sau nu au respectat regulile de monitorizare.
Orașul din România cu cel mai greu de respirat aer
Oamenii din multe orașe din Europa trăiesc în orașe în care standardele impuse de UE în ceea ce privește calitatea aerului sunt depășite în mod frecvent. Cele mai afectate regiuni sunt Balcanii și Europa Centrală. Un studiu recent al Agenției Europene de Mediu estimează că 307.000 de oameni au murit prematur în 2019, din cauza poluării cu particule fine în cele 27 de state membre ale UE.
În România, cu toate că monitorizarea calității aerului este deficitară, mai multe localități din România se află pe locurile fruntașe privind poluarea atmosferică. Datele la nivelul României, în acest sens, nu sunt complete și pentrucă stațiile de monitorizare a calității aerului urban și/sau suburban nu au colectat și raportat date care să acopere cel puțin 75% din zilele anului.
Monitorizarea calității aerului este deficitară
Astfel, un top al celor mai poluate orașe din România care să corespundă fidel realității nu poate fi realizat în acest moment. De aceea, clasamentul referitor la cea mai slabă calitate a aerului cuprinde doar orașele care au monitorizat noxele atmosferice conform regulilor.
Potrivit unui raport al Agenției Europene a Mediului, publicat în vara anului 202, în România există doar șapte localități care au stații de monitorizare. Patru dintre ele (Botoșani, București, Timișoara și Brașov) au furnizat date care le clasează pe locurile 223, 263, 267 și respectiv 273, din 300 de orașe europene monitorizate. Prin urmare, toate înregistrează grade ridicate de poluare atmosferică regulată. În cele patru orașe sunt depășite cu mult limitele admise la PM2,5.
Cluj, Pitești și Satu-Mare sunt alte trei orașe care au stații de monitorizare, dar nu au furnizat date complete.