(P) 4 tipuri de disfuncții sexuale la bărbați
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 08.02.2024 la 12:15
Actualizat pe 08.02.2024 la 12:15
Disfuncțiile sexuale reprezintă încă un subiect tabu sau cel puțin unul sensibil pentru mulți bărbați și pot avea un impact negativ semnificativ asupra vieții sexuale și nu numai a acestora. Cele mai multe probleme sexuale masculine pot fi însă tratate, odată depășită reticența de a cere ajutor de specialitate. În acest articol, îți vom vorbi despre câteva dintre aceste disfuncții.
- 4 tipuri de disfuncții sexuale la bărbați
- Cum pot fi tratate
1. Disfuncția erectilă
Dacă ai probleme cu erecția, se numește că ai disfuncție erectilă. Aceasta este definită ca fiind incapacitatea constantă sau recurentă de a obține sau de a menține o erecție suficient de mult timp pentru a avea un act sexual satisfăcător.
Cauzele disfuncției erectile pot fi diverse și de natură fizică sau psihologică. Printre cauzele fizice se numără afecțiunile cardiovasculare, diabetul și tulburările hormonale. De partea cealaltă, stresul, anxietatea și depresia pot contribui la apariția disfuncției erectile. De asemenea, există unele medicamente și substanțe, precum alcoolul și tutunul, care pot exacerba această problemă. Cauza principală este reprezentată însă de bolile care afectează alimentarea cu sânge a penisului.
2. Ejacularea prematură
Ejacularea prematură este o problemă sexuală care afectează multe persoane, caracterizată printr-o ejaculare rapidă, mai precoce decât și-ar dori bărbatul sau partenera/ul său în timpul actului sexual. Cauza exactă a acestei probleme nu este cunoscută, dar se știe că implică o interacțiune complexă a factorilor psihologici și biologici.
Factorii psihologici ce pot influența acest fenomen includ experiențele sexuale timpurii, abuzul sexual, depresia și sentimentele de vinovăție asociate cu actul sexual. Alți factori care pot contribui la apariția ejaculării premature sunt disfuncția erectilă, anxietatea și problemele de cuplu. Din punct de vedere biologic, lista posibilelor cauze ale ejaculării precoce include dereglările hormonale și umflarea și infecția prostatei sau a uretrei.
3. Anorgasmia masculină
Deși mai frecventă în rândul femeilor, anorgasmia, un tip de disfuncție sexuală caracterizată prin incapacitatea de a ajunge la orgasm chiar și cu o stimulare sexuală adecvată, poate afecta și bărbații. Anorgasmia masculină este adesea asociată cu ejacularea întârziată și poate fi foarte frustrantă.
Cauzele anorgasmiei masculine sunt diverse și pot fi împărțite în două categorii principale: fiziologice și psihologice. În prima categorie intră afecțiuni precum scleroza multiplă, neuropatia diabetică, hipertensiunea arterială necontrolată, hipogonadismul și tulburările endocrine, sindromul cauda equina, dar și abuzul de substanțe precum heroina și efectele secundare ale anumitor medicamente, inclusiv antipsihotice, opiacee și antidepresive.
Factorii psihologici pot include probleme cum ar fi anxietatea, stresul, depresia, anxietatea de performanță (cea mai frecventă cauză psihologică a anorgasmiei), abuzul sexual, anumite fobii (ex: genofobia sau frica de actul sexual) sau durerea, inclusiv cea provocată de pierderea unui partener.
4. Priapismul
Priapismul, o afecțiune medicală rară, este caracterizat printr-o erecție care persistă mai mult de patru ore și nu este asociată cu stimulare sexuală. Această condiție poate fi extrem de dureroasă și poate necesita o intervenție medicală urgentă pentru a preveni leziunile permanente.
Există două tipuri principale de priapism: ischemic (sau veno-ocluziv) și non-ischemic (sau arterial). Priapismul ischemic, care este de fapt cel mai comun, este cauzat de o stagnare a sângelui în penis, care devine dureros. Pe de altă parte, priapismul non-ischemic este mai rar și mai puțin dureros, fiind cauzat de un flux sanguin anormal de mare către penis.
Cauzele priapismului pot fi variate, de la utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele, medicamente pentru disfuncții erectile, până la afecțiuni medicale precum anemia cu celule în secera sau leucemia.
Disfuncțiile sexuale precum disfuncția erectilă, ejacularea prematură, anorgasmia masculină și priapismul pot avea un impact profund asupra calității vieții și a stării de bine a unui bărbat. Cu toate acestea, cu informațiile potrivite și cu ajutorul medical adecvat, aceste probleme pot fi gestionate eficient. Discută cu un specialist și respectă recomandările acestuia!