(P) Cât costă, în general, să repari un telefon?
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 27.05.2021 la 12:45
Actualizat pe 27.05.2021 la 12:45
Ți-ai spart telefonul? L-ai scăpat în apă, pe jos sau ai vărsat lichide pe el, iar acum nu mai funcționează?
- Cât costă să repari un telefon?
Cu toții ne-am aflat cel puțin o dată în această situație neplăcută, așa că ne-am gândit să îți venim în ajutor cu informații despre cât costă să repari un telefon.
Ce trebuie să știi înainte de toate este că prețurile pentru reparații telefon diferă de la un service la altul, dar pot fi stabilite și în funcție de marca telefonului. De asemenea, în unele cazuri, contează și cât de serioasă e defecțiunea pe care vrei să o remediezi. Noi ți-am pregătit mai jos prețurile orientative, să-ți poți face o idee despre cât ar putea costa să repari un telefon.
Dar hai, mai bine, să luăm lucrurile pas cu pas.
Cât costă să repari un ecran spart la telefon?
Dacă te întrebai cât costă să repari un display la telefon, primul aspect care ar trebui să te intereseze este dacă s-a spart doar sticla ecranului sau e nevoie să fie înlocuit întreg display-ul. Observă dacă fisurile au dus la pătarea ecranului sau la stingerea unor pixeli, adică dacă există vreun loc unde ecranul e acum negru.
La fel de importantă este și marca telefonului al cărui ecran vrei să-l înlocuiești, pentru că prețurile vor diferi și în această situație.
De exemplu, dacă pentru a schimba display-ul unui iPhone 5 vei plăti în jur de 135 lei, în cazul unui iPhone 8 Plus costul reparației va depăși 300 lei, putând ajunge chiar și peste 1.000 lei, cum este situația unui iPhone XS Max.
Cât costă să repari microfonul la telefon?
Dacă microfonul de la telefon nu mai merge, va trebui să scoți din buzunar între 70 și 600 lei sau chiar mai bine de atât, în funcție de service-ul de telefoane la care vei apela pentru reparații.
De exemplu, să repari microfonul în cazul unui Samsung Galaxy S9 Plus înseamnă să cheltuiești în jur de 180 lei, în vreme ce pentru aceeași reparație pentru un Samsung Galaxy S7 Edge va trebui să pui la bătaie peste 500 lei.
Cât costă să repari difuzorul la telefon?
Aici, veștile sunt ceva mai bune. Dacă te interesează să afli cât costă să repari difuzorul la telefon, e bine să știi că nu va trebui să cheltuiești mai mult de 300 de lei pentru asta. Totuși, insistăm asupra ideii că fiecare service de telefoane poate impune prețuri proprii, așa că e indicat să nu privești situația neapărat ca pe una optimistă.
Cât costă să repari un telefon căzut în apă?
Dacă telefonul pe care îl foloseai nu era certificat IP67 sau IP68 și l-ai scăpat în apă, iar acum dispozitivul nu mai merge, e important să știi că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îl lași câteva ore până când toată apa care ar fi putut pătrunde în mufe sau difuzor să se evapore.
Mai apoi poți observa ce efecte a avut contactul telefonului cu apa. E posibil ca acesta să nu se mai încarce, iar în acest caz e necesară schimbarea portului de încărcare, reparație care poate costa, orientativ, între 100 și 300 lei, în funcție de modelul telefonului. La fel de probabil este și scenariul în care apa a distrus difuzorul, situație în care, așa cum ți-am spus și mai sus, vei avea de achitat până în 300 lei. De asemenea, și display-ul poate fi afectat de contactul cu apa. Iar cel mai neplăcut scenariu ar fi cel în care toate acestea au avut de suferit, ceea ce înseamnă că reparația telefonului va costa peste 1.000 lei.
E mai ieftin să repari sau să schimbi telefonul?
Răspunsul simplu la această întrebare este că depinde de problema pe care o are telefonul tău. Dacă în urma unei căzături zdravene ecranul telefonului s-a spart, costul unei reparații nu ar trebui să te sperie. Dacă, însă, aterizarea sa forțată a venit la pachet și cu alte daune (difuzor crăpat, camere zgâriate sau sticla de pe spate spartă), e posibil să fie mai ieftin să-ți schimbi telefonului, decât să investești în reparația sa.
Iar dacă ai decis că cea mai bună idee ar fi să treci la un alt dispozitiv, aruncă un ochi pe Flip.ro și vezi dacă nu cumva cu banii de reparații îți poți lua un telefon care arată și se comportă ca nou, dar este aproape la jumătate de preț față de unul nou din magazin.