(P) Ce înseamnă pentru şoferi plafonarea tarifelor la RCA
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 02.03.2022 la 14:27
Actualizat pe 02.03.2022 la 14:27
Potrivit unei măsuri propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), din cadrul Ministerului Finanţelor, preţurile poliţelor RCA ar urma să fie plafonate timp de 6 luni. Asiguratorii nu văd cu ochi buni această iniţiativă, dar şoferii ar urma să fie avantajaţi, având în vedere că preţurile asigurărilor vor fi mai mici.
- Cum se reflectă măsura în preţurile unei asigurări RCA?
- În ce cazuri se vor aplica noile tarife
Dacă măsura propusă de ASF se va concretiza, timp de 6 luni, asiguratorii vor fi obligaţi să păstreze un preţ pentru o asigurare RCA care să nu depăşească tarifele de referinţă. În acest fel, şoferii, care deja şi-au manifestat nemulţumirea în legătură cu scumpirile de pe această piaţă ar primi o veste bună, unii dintre ei fiind de părere că aceasta plafonare ar trebui să se facă pentru o perioadă mult mai lungă.
Cum se reflectă măsura în preţurile unei asigurări RCA?
Un şofer de până în 30 de ani, care deţine un autoturism cu capacitate cilindrică de 1200 cmc sau mai mică, se încadra la o primă brută brută de referinţă de 1129 lei, în luna august. Ministerul Finanţelor a venit acum cu propunerea ca aceeaşi persoană asigurată să intre la un tarif plafonat de 1286 lei, creşterea fiind de 13%.
Reprezentanţii Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România au declarat, la scurt timp după anunţarea acestei iniţiative, că nu este cea mai bună idee şi că trebuie însoţită de un set de măsuri suplimentare în ceea ce priveşte zona de despăgubiri. Reprezentanţi BAR au mai spus că despăgubirile sunt în creştere, iar raportul dintre acestea şi prime ar trebui să fie unul proporţional.
Dacă s-ar aplica plafonarea tarifelor, o asigurare auto RCA de la Romasig ar fi şi mai convenabilă. Cum este posibil? Explicată este următoarea: tarifele de pe site-ul ASF sunt de referinţă, societăţile de asigurări având libertatea să stabilească preţuri proprii, în funcţie de cheltuielile interne, de experienţă, dosarele cu daune, ajungând la valori cu 36% mai mari.
În noile tarife publicate de Ministerul Finanţelor a fost cuprinsă această marjă în plus de minim 36%, ceea ce înseamnă o ieftinire a RCA-ului faţă de luna august 2021 cu aproximativ 30%, potrivit experţilor de la Romasig.
În ce cazuri se vor aplica noile tarife
Ministerul Finanţelor a propus şi o diferenţiere de calcul în privinţa persoanelor fizice şi a celor juridice. La persoanele fizice limitarea tarifului maximal se justifică prin plafonarea la pragul tarifului de referinţă ce a fost publicat de ASF, în timp ce pentru persoanele juridice limitarea se face la tariful utilizat la momentul încheierii contractelor RCA prin mecanismul asiguratului cu risc ridicat, mai exact tariful de referinţă ce a fost publicat de ASF, înmulţit cu factorul N.
Potrivit acestor măsuri stabilite de Ministerul Finanţelor, şoferii se vor bucura de un RCA ieftin, după un an în care preţurile au urcat foarte mult, impulsionate de falimentul City Insurance. Potrivit cifrelor prezentate de minister, în primul semestru din 2021 valoarea primei medii a fost de 578 de lei, în trimestrul 3 a ajuns la 725 de lei, iar în ultimul trimestru al anului valoarea a fost de 1050 de lei.