(P) Permisul de skipper: drumul tău spre libertate și aventură
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 27.11.2023 la 14:00
Actualizat pe 27.11.2023 la 14:00
Când vorbim de libertate vorbim despre a face ceea ce ne place, atunci când vrem sau când avem posibilitatea și să găsim în lucrurile preferate bucurie și plăcere la superlativ. De la o persoană la alta acestea diferă însă fiecare își dorește, mai mult sau mai puțin, să găsească alte persoane cu pasiuni și interese asemănătoare astfel încât să poată împărtăși experiențele acumulate sau să aibă unul sau mai mulți parteneri cu care să se bucure de ceea ce îi face plăcere.
- Permisul de skipper
- Cum se poate obține
Printre numeroasele activități care pot fi încadrate în cele ce oferă libertate se numără și conducerea de ambarcațiuni, de la bărci gonflabile de mici dimensiuni, cu vâsle sau motor, până la ambarcațiuni de mari dimensiuni precum yacht-uri sau de agrement. Pentru a ajunge în acest punct, este important și practic, obligatoriu, să îndeplinim anumite condiții, una dintre acestea fiind de a deține un permis care să ne permită să conducem un anumit tip de ambarcațiune.
Acestea sunt cunoscute sub mai multe denumiri, oficiale sau neoficiale, precum permis de barcă, certificat international de conducător de ambarcațiune de agrement, permis de skipper și nu numai. Desigur, acestea se atribuie și categoriilor ce sunt menționate în permisul fizic dar și tipului de ambarcațiuni pe care le putem conduce.
Pentru a putea obține un astfel de permis primul pas este să apelăm la cursurile ce sunt oferite de scoli speciale. Le putem compara cu cele pentru permisele auto sau pentru aeronave chiar, cu mențiunea însă că acestea sunt mai ușoare și au o durată mai scurtă până când ajungem să susținem și examenele corespunzătoare. De la o școală la alta, putem aplica pentru o anumită categorie de permis. Acestea sunt împărțite în 5 categorii, de la D la A și categoria S. Fiecare dintre aceste categorii ne permit să navigam în anumite ape și cu ambarcațiuni ale căror motoare de încadrează în anumiți parametri ai puterilor.
Indicat este ca dacă ne gândim că în viitor am dori să obținem cât mai multe categorii, să alegem din start o școală care le poate oferi pe toate. Care este avantajul? Dacă obținem de exemplu un permis categoria D iar în viitor ne dorim un permis categoria C va fi oarecum mai ușor deoarece cunoaștem instructorii, scoală în sine și modul în care acestea funcționează, fiind astfel mai ușor decât daca ar fi să ne adaptăm la o nouă academie. Obținerea unui permis de căpitan de ambarcațiuni reprezintă un pas important pentru oricine aspiră să conducă vase de dimensiuni diverse, fie în scopuri recreative, fie profesionale. Acest proces implică nu doar dobândirea de cunoștințe teoretice și practice despre navigație, dar și o înțelegere profundă a responsabilităților și a siguranței pe mare.
A obține un permis de căpitan ne oferă o importanță aparte. De asemenea, și diverse avantaje precum următoarele:
1.Legalitate
Deținerea unui permis este în majoritatea cazurilor o cerință legală pentru a putea conduce o ambarcațiune. Fără acesta activitățile de navigație ar fi restricționate sau chiar ilegale ducând la amenzi și sancțiuni chiar mai aspre de atât. Luând în considerare asta și costurile unui curs de navigație, este o idee mult mai bună să alegem varianta obținerii unui permis.
2.Siguranță
Cursurile necesare obținerii permisului acoperă aspecte esențiale legate de siguranța pe apă, manevrarea în condiții meteo dificile, primul ajutor și supraviețuirea pe mare. În acest fel, indiferent de tipul de ape în care vom naviga apoi, ne vom putea păstra calmul în situații dificile și vom reuși să găsim soluții salvatoare.
La Seanergya, oricine dorește să devină un veritabil skipper poate aplica pentru una dintre categoriile de permise existente, aceasta academie având posibilitatea de a oferi cursuri pentru oricare dintre acestea. Vezi detalii despre acestea, într-un format detaliat și ușor de înțeles, chiar pe site-ul lor.
Procesul de obținere a permisului
1.Cursuri Teoretice
Acestea includ învățarea regulilor de navigație, interpretarea hărților maritime, cunoașterea semnalelor meteorologice și a regulilor de prevenire a coliziunilor.
2.Instruire practică
Practica pe apă este chiar mai importanta decât cea teoretica. Candidații învață să manevreze diferite tipuri de ambarcațiuni, să acorde primul ajutor și să gestioneze situații de urgență dar învață totodată si diverse detalii tehnice de baza.
3.Examen
La finalul instruirii, candidații trebuie să treacă un examen care testează atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice.
Tipuri de permise de căpitan
Este important să menționăm că există și mai multe tipuri de permise de căpitan de ambarcațiune.
Câteva dintre cele mai comune și mai cunoscute sunt cele de agrement, comercial și pescuit.
- Permis pentru ambarcațiuni de agrement este perfect pentru cei care doresc să conducă bărci de agrement.
- Permis comercial, absolut necesar pentru a conduce ambarcațiuni comerciale, cum ar fi feriboturi sau nave de croazieră.
- Permis de pescuit, destinat în mod special pentru cei care doresc să conducă vase de pescuit.
Responsabilități și etică în ceea ce privește un căpitan de ambarcațiune
Un căpitan de ambarcațiune trebuie să fie mereu conștient de responsabilitățile sale față de pasageri, echipaj și mediu. Respectarea regulilor de navigație, menținerea unei conduite etice și asigurarea siguranței la bord sunt aspecte esențiale. O dată aceste aspecte îndeplinite, nu mai rămâne decât să ne bucurăm de călătoriile pe ape necunoscute și să capturăm cât mai multe momente memorabile.
A deveni căpitan de ambarcațiune nu este doar o realizare profesională sau personală, ci și o mare responsabilitate. Indiferent de tipul de permis, procesul de obținere a acestuia asigură că fiecare căpitan are cunoștințele și abilitățile necesare pentru a naviga în siguranță și a proteja viața pe mare.